Bulbine frutescens
Attributes
Ύψος 45cm
Width 80cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Γκρι - Πράσινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature - 12 °C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Bulbine frutescens

Οικογένεια: Asphodelaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπου φύεται κυρίως σε ανοικτές, ξηρές, συχνά πετρώδεις τοποθεσίες. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους, αποτελεί αειθαλές γεωφυτικό είδος, τα επίγεια μέρη του οποίου εκφύονται από ρίζωμα. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, έχουν επίμηκες γραμμικό-λογχοειδές σχήμα, πλούσιο γκριζοπράσινο έως γλαυκό χρώμα και φέρονται σε πυκνούς, άκαμπτους θυσάνους θολωτού σχήματος ύψους 30 έως 45 cm και μήκους 60 έως 80 cm. Τα όμορφα, αστεροειδή άνθη του αποτελούνται από 6 πέταλα φωτεινού χρυσοκίτρινου χρώματος που στο κέντρο τους φέρουν χνουδωτούς ανθήρες του ίδιου χρώματος. Εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, συχνά και στις αρχές του φθινοπώρου, φερόμενα σε επιμήκεις, αέρινες ταξιανθίες που φέρονται επάκρια ψηλών, ισχυρών στελεχών ύψους έως 1,2 m.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με αρκετά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, όμως μπορεί να ανεχθεί και θέσεις με ελαφρά σκίαση σε περιοχές με ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 12 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του ριζώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Λόγω του γρήγορου ρυθμού οριζόντιας επέκτασής του, συστήνεται η ανάπτυξή του να ελέγχεται παροδικά προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση επεκτατικής συμπεριφοράς. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, διαίρεση του ριζώματος ή σπόρο.


Χρήσεις


Αδιαμφισβήτητα το εν λόγω είδος αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα, ευέλικτα και ανθεκτικά πολυετή είδη για τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα, ξεχωρίζοντας για το πλούσιο, σαρκώδες φύλλωμα και τα αναρίθμητα, φωτεινά άνθη με σχήμα αστεριού. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε παρτέρια, για τη δημιουργία μαζικών φυτεύσεων σε γραμμές και ομάδες, για την συμμετοχή του σε χαμηλές μπορντούρες πολυετών αλλά και την χρήση του ως ασυνήθιστο, ξηρικό εδαφοκαλυπτικό. Εξαιρετική επιλογή και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια και βεράντες, ενώ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για βραχόκηπους, χαλικόκηπους και άλλες μορφές ξηρικών κήπων. Φυτό ανθεκτικό σε παράκτιες, εκτεθειμένες θέσεις, όπου οι ταξιανθίες μένουν άθικτες από τον ισχυρό αέρα. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Αναφέρεται η χρήση του ως φαρμακευτικό φυτό, με τη βλέννη των σαρκώδων φύλλων του να φέρει παρόμοιες ιδιότητες με αυτή της φαρμακευτικής αλόης (Aloe vera).


Ask us for the product
  • Product Code: Bulbine frutescens1200
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product