Brugmansia arborea
Attributes
Ύψος 500cm
Width 300cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο - Νοέμβριο
Colour Πράσινο - Κρεμ - Λευκό
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Μέτριο
Minimum Temperature -8°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Brugmansia arborea

Οικογένεια: Solanaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, θαμνώδες είδος που προέρχεται από τη βορειανατολική Νότια Αμερική, όπου φύεται κυρίως σε ημιορεινές, σχετικά υγρές τοποθεσίες με τροπικό κλίμα. Αποκτά εύρωστη, στιβαρή θαμνώδη έως δενδρώδη ανάπτυξη,  με ελεύθερο, όρθιο σφαιρικό σχήμα και ημιξυλώδεις, έντονα διακλαδισμένους βλαστούς, φτάνοντας σε ύψος τα 2 έως 5 m και πλάτος 1,5 έως 3 m. Τα μεγάλου μεγέθους, μήκους 10 έως 30 cm και πλάτους 4 έως 18, δύσοσμα έμμισχα φύλλα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, λογχοειδές σχήμα, δερματώδη υφή, ελαφρώς οδοντωτά ή ενιαία περιθώρια και φέρονται κατ' εναλλαγή σε ισχυρούς, παχείς βλαστούς. Τα εξαιρετικά εντυπωσιακά, εκκρεμή έως οριζόντια, έντονα αρωματικά σωληνοειδή άνθη έχουν συνήθως λευκό-κρεμ χρώμα, μήκος 12 έως 17 cm, φέρουν 5 ανεστραμμένες, οξύληκτες απολήξεις και εμφανίζονται φερόμενα πλαγίως στο επάκριο τμήμα των βλαστών, περιβαλλόμενα από διχαλωτούς πράσινους κάλυκες με μήκος λίγο μικρότερο αυτού της στεφάνης. Εμφανίζονται σε συνεχή, μικρά κύματα από τα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης και έως τα τέλη του φθινοπώρου, συχνά συνεχίζοντας κατά το χειμώνα σε περιοχές με ήπιο, θερμό κλίμα, ενίοτε ακολουθούμενα από σφαιρικούς έως ωοειδείς καρπούς πράσινου χρώματος.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό αρκετά γρήγορης ανάπτυξης, ιδίως σε προστατευμένες από τον ισχυρό ήλιο και αέρα θέσεις, σε πλούσια, βαθιά αλλά αρκετά στραγγερά εδάφη. Προτιμά προσήλια, φωτεινά σημεία, ωστόσο θα πρέπει να προστατεύεται από τον ισχυρό απογευματινό ήλιο, ιδίως στη νότια Ελλάδα. Σε σκιερές συνθήκες αποκτά αραιότερη, τρυφερότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο ύψος, με αποτέλεσμα να είναι ευπαθέστερο σε τραυματισμούς από τον αέρα και λύγισμα των βλαστών. Το σχετικά ψυχροευαίσθητο είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες μέχρι - 8º C, καθώς και στην παροδική ξηρασία, συνθήκες στις οποίες χάνει μέρος ή και ολόκληρό το φύλλωμά του. Κατά τη χειμερινή περίοδο το πότισμα θα πρέπει να μειώνεται και να αυξάνεται ξανά με την έναρξη της νέας βλαστητικής περιόδου την άνοιξη, συνδυαζόμενο μάλιστα με ισορροπημένο λίπασμα. Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, το αυστηρό κλάδεμα βοηθά στη διατήρηση του σχήματος του φυτού αλλά και στην πλούσια ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με ημίσκληρα μοσχεύματα και σπανιότερα με σπόρο.


Χρήσεις


Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο αλλά σχετικά δυσεύρετο τροπικό καλλωπιστικό, το οποίο ξεχωρίζει για το ιδιαίτερα πλούσιο φύλλωμα και κυρίως για τη θεαματική, εξαιρετικά αρωματική και ιδιαίτερα παρατεταμένη ανθοφορία του. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη φύτευσή του ως σημείο ενδιαφέροντος πέριξ μονοπατιών και καθιστικών χώρων, όπου το θεσπέσιο άρωμα των ανθέων μπορεί να εκτιμηθεί τις θερμές νύχτες, καθώς και για μεικτές φυτεύσεις πολυετών όπως μπορντούρες, παρτέρια και θαμνώνες, ιδιαίτερα όταν περιβάλλεται από άλλα είδη με τροπική εμφάνιση όπως βρωμελίδες, κάννες και καλλωπιστικές μπανανιές. Ενδιαφέρον και για την καλλιέργειά του ως ασυνήθιστο γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια και βεράντες, όπου θα πρέπει να επιλέγονται φυτοδοχεία μεγάλου μεγέθους και να χορηγείται τακτικά ισορροπημένο λίπασμα. Κατά την ανθοφορία του είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι νυχτοπεταλούδες. Ένα ιδιαίτερα τοξικό φυτό, όλα τα μέρη του οποίου περιέχουν ψυχοτρόπα αλκαλοειδή παρόμοια με αυτά της ντατούρας.


Ask us for the product
  • Product Code: Brugmansia arborea0446
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product