Agave macroacantha
Attributes
Ύψος 40cm
Width 50cm
Blossom Μάιο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Γκρι - Πράσινο - Μωβ
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -4°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Agave macroacantha

Οικογένεια: Asparagaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από το νοτιανατολικό Μεξικό, όπου φύεται κυρίως σε ξηρούς λόφους με θαμνώδη βλάστηση. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία black spine agave, καθώς και με τα συνώνυμα Agave besseriana και Agave integrifolia. Το φυτό σχηματίζει θεαματικούς χαμηλούς ρόδακες ύψους 20 έως 40 cm και πλάτους 30 έως 50 cm, οι οποίοι σταδιακά σχηματίζουν μεγάλες συστάδες και αποτελούνται από 40 έως 70 επιμήκη λογχοειδή φύλλα μήκους 1 έως 2 m και πλάτους 15 έως 30 cm, τα οποία έχουν γλαυκόγκριζο έως γλαυκοπράσινο χρώμα και φέρουν οδοντωτά περιθώρια μαύρου χρώματος, με το κορυφαίο τμήμα τους να φέρει ευδιάκριτη μαύρη άκανθα μήκους 3 cm. Η εντυπωσιακή ταξιανθία εμφανίζονται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου ύστερα από αρκετά χρόνια καλλιέργειας, αποτελούμενη από εκατοντάδες επιμήκη σωληνοειδή γλαυκοπράσινο-μωβ άνθη μήκους 5 cm οργανωμένα σε 8 έως 14 επιμέρους ταξιανθίες, οι οποίες διατάσσονται φοβοειδώς στο άνω ήμισυ λεπτού, ισχυρού στελέχους ύψους 2 έως 3 m που εκφύεται από το κέντρο του ρόδακα, ενώ συχνά αντικαθίστανται από βολβόσχημα φυτάρια. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους, ο κάθε ρόδακας ξηραίνεται ύστερα από την ανθοφορία του, με το φυτό να συνεχίζει την ανάπτυξή του από τους πλάγιους ρόδακες που έχει εκπτύξει έως τότε.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με αργό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές και σχετικά προστατευμένες θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 4 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση των συστάδων που σχηματίζει, με τα βολβόσχημα φυτάρια που εμφανίζονται στις ταξιανθίες του ή με σπόρο.


Χρήσεις


Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μικρού μεγέθους είδους αγαύης, το οποίο ξεχωρίζει κυρίως για την αντίθεση μεταξύ των γλαυκόγκριζων φύλλων και των μεγάλων μαύρων αγκαθιών που φέρουν. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για δύσκολα σημεία σε κήπους σε παράκτιες θέσεις ή/και με ιδιαίτερα ξηρό και φτωχό έδαφος. Δεν θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε σημεία εύκολα προσβάσιμα σε παιδιά και κατοικίδια λόγω των αιχμηρών, οδοντωτών περιθωρίων των φύλλων του. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Agave macroacantha0270
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product