Agave chazaroi
Attributes
Ύψος 140cm
Width 80cm
Blossom Ιανουάριο - Φεβρουάριο
Colour Πράσινο - Κίτρινο - Λευκό - Κρεμ
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -2°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Agave chazaroi

Οικογένεια: Asparagaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από το κεντρικό-δυτικό Μεξικό, όπου φύεται κυρίως σε βραχότοπους της ορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία lion's tail agave,swan's neck agave, και foxtail agave. Το φυτό σχηματίζει θεαματικούς ανοικτούς ρόδακες ύψους 1,2 έως 1,4 m και πλάτους 80 cm, οι οποίοι φέρονται σε ισχυρούς βλαστούς με γυμνή βάση και αποτελούνται από περίπου 20 ελαφρώς αναδιπλωμένα, οξύληκτα ωοειδή-λογχοειδή φύλλα μήκους 70 έως 80 cm και πλάτους 16 έως 20 cm, τα οποία έχουν φωτεινό κιτρινοπράσινο χρώμα, με τα νεότερα να έχουν σκουρότερες αποχρώσεις, και φέρουν ενιαία περιθώρια σκούρου καφέ χρώματος, με μικροσκοπικούς οδόντες στη βάση τους. Η εντυπωσιακή σταχυοειδής ταξιανθία εμφανίζονται μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουαρίου ύστερα από αρκετά χρόνια καλλιέργειας, αποτελούμενη από εκατοντάδες χοανοειδή λευκά-κρεμ άνθη μήκους 2 έως 3 cm στο άνω ήμισυ σαρκώδους, ισχυρού στελέχους ύψους 2 έως 1,5 m που εκφύεται από το κέντρο του ρόδακα. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους, ο κάθε ρόδακας ξηραίνεται ύστερα από την ανθοφορία του, με το φυτό να συνεχίζει την ανάπτυξή του από τους πλάγιους ρόδακες που έχει εκπτύξει έως τότε.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προτιμά ωστόσο θέσεις με προστασία από τον ισχυρό μεσημεριανό ήλιο. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 2 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα όταν προστατεύεται από ακραίες θερμοξηρικές συνθήκες. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση των συστάδων που σχηματίζει, καθώς και με σπόρους.


Χρήσεις


Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος αγαύης ξεχωρίζει κυρίως για την εντυπωσιακή χρωματική αντίθεση μεταξύ των φωτεινού κιτρινοπράσινου έως σκούρου πράσινου χρώματος φύλλων του με τα εντυπωσιακά σκούρα καφέ περιθώριά του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για τη συμμετοχή του σε μεικτές φυτεύσεις με άλλα πολυετή σε κήπους με σύγχρονο ή/και εξωτικό χαρακτήρα. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Ask us for the product
  • Product Code: Agave chazaroi0515
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product