Agave bracteosa
Attributes
Ύψος 40cm
Width 60cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Πράσινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 8-9-10-11
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -12°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Agave bracteosa

Οικογένεια: Asparagaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από το κεντρικό-βόρειο Μεξικό, όπου φύεται κυρίως σε ασβεστολιθικούς βραχότοπους και κρημνούς της ημιορεινής και της ορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία squid agave και spider agave. Το φυτό σχηματίζει θεαματικούς ανοικτούς ρόδακες ύψους 30 έως 40 cm και πλάτους 45 έως 60 cm, οι οποίοι σταδιακά σχηματίζουν πλούσιες, θολωτές συστάδες και αποτελούνται από περίπου 30 αψιδωτά έως κυματιστά, έντονα επιμήκη λογχοειδή φύλλα μήκους 50 έως 70 cm και πλάτους 3 έως 5 cm, τα οποία έχουν απαλό γλαυκοπράσινο χρώμα και φέρουν ενιαία περιθώρια δίχως οδόντες. H εντυπωσιακή ταξιανθία εμφανίζρται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου ύστερα από αρκετά χρόνια καλλιέργειας, αποτελούμενη από εκατοντάδες σωληνοειδή λευκά έως ανοικτά κίτρινα άνθη μήκους 2 cm οργανωμένα μικρές ομάδες οι οποίες διατάσσονται πυκνά και σταχυοειδώς σε δυάδες στο άνω ήμισυ σαρκώδους, ισχυρού στελέχους ύψους 1,2 έως 1,7 m που εκφύεται από το κέντρο του ρόδακα. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους, ο κάθε ρόδακας ξηραίνεται ύστερα από την ανθοφορία του, με το φυτό να συνεχίζει την ανάπτυξή του από τους πλάγιους ρόδακες που έχει εκπτύξει έως τότε.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προτιμά ωστόσο θέσεις με προστασία από τον ισχυρό μεσημεριανό ήλιο. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 12 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα όταν προστατεύεται από ακραίες θερμοξηρικές συνθήκες. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση των συστάδων που σχηματίζει, καθώς και με σπόρους.


Χρήσεις


Αυτό το μοναδικό, ιδιαίτερα ευέλικτο είδος αγαύης αποτελεί μια εξαιρετικά πολύτιμη προσθήκη σε κάθε ξηρικό και μη κήπο, ξεχωρίζοντας για τα αψιδωτά έως κυματιστά φύλλα του, τα οποία σχηματίζουν πλούσιες συστάδες από ρόδακες με ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για τη συμμετοχή του σε μεικτές φυτεύσεις με άλλα πολυετή σε κήπους με σύγχρονο ή/και εξωτικό χαρακτήρα. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. 


Ask us for the product
  • Product Code: Agave bracteosa0269
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product