Myriophyllum aquaticum
Χαρακτηριστικά
Ύψος 10cm
Width Ευμετάβλητο
Blossom Απρίλιο - Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Πράσινο - Λευκό - Ροζ
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Πολύ
Minimum Temperature 0°C
Terrain

Myriophyllum aquaticum

Οικογένεια: Haloragaceae


Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος με εξαιρετικά ευρεία κατανομή σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής, προερχόμενο ωστόσο από τη λεκάνη του Αμαζονίου, όπου φύεται εντός υδάτινων σωμάτων με μικρή ή μηδαμινή ροή (π.χ. λίμνες). Είναι ένα υδρόβιο φυτό, μέρος του βρίσκεται βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού, ενώ αναπτύσσεται και άνω της επιφάνειάς του χάρη στους αμφίβιους βλαστούς του. Οι επιμήκεις, άκαμπτοι στη βάση τους βλαστοί του φτάνουν σε ύψος 5 έως 10 cm από την επιφάνεια του νερού, ενώ η διάμετρος κάθε φυτού είναι έντονα ευμετάβλητη εξαιτίας της παρουσίας πολυάριθμων πλάγιων βλαστών που εκφύονται από τους κύριους, δημιουργώντας την εντύπωση μιας πλούσιας, θαμνώδους συστάδας. Το βυθισμένο τμήμα των βλαστών φέρει πολυάριθμα λεπτά, πτεροειδή φύλλα φωτεινού κιτρινοπράσινου χρώματος, τα οποία οργανώνονται σε ακτινωτούς σπονδύλους των 4 έως 6, έχουν μήκος 8 έως 40 mm και έχουν εύθραυστη υφή, ενώ το μη βυθισμένο φέρει μικρότερα, πιο συμπαγή πτεροειδή φύλλα με έντονο γλαυκοπράσινο χρώμα. Τα μικροσκοπικά λευκά-ροζ άνθη εμφανίζονται στις μασχάλες των φύλλων από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο και στερούνται οποιασδήποτε καλλωπιστικής αξίας, ενώ δεν παρατηρούνται καρποί, καθώς όλα τα καλλεργούμενα φυτά αυτού του δίοικου είδους είναι θηλυκά.


Καλλιέργεια

 

Αποτελεί είδος με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, το οποίο είναι ιδιαίτερα σκληρό, ζωηρό, ταχυφυές και εύκολο στην καλλιέργειά του.  Πρόκειται για ένα υποχρεωτικά υδρόβιο φυτό, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί εντός υδάτινου σώματος σε γλάστρες, βυθιζόμενο σε βάθος 1 έως 1,5 m. Προτιμάει θέσεις όπου υπάρχει άπλετο φως, καθώς και ελαφρώς αλκαλικό (pH 6,8 έως 8) νερό πλούσιο σε θρεπτικά και οργανική ουσία, του οποίου η θερμοκρασία βρίσκεται μεταξύ των 16 και των 23 °C, προσαρμόζεται εύκολα όμως και σε λιγότερο ιδανικές συνθήκες. Σε θερμοκρασίες κάτω των 0 °C το μεγαλύτερο μέρος των βλαστών του νεκρώνεται, ωστόσο το φυτό επιβιώνει με τη βοήθεια ανθεκτικών, αποσπώμενων οφθαλμών διαχείμασης (turions), οι οποίοι βυθίζονται στον πυθμένα και στη συνέχεια ανέρχονται και βλαστάνουν με την θέρμανση του νερού την άνοιξη. Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του φυτού και στην παραγωγή πιο ανοιχτόχρωμων και υδαρών βλαστών και φύλλων. Αναπαράγεται κυρίως με μοσχεύματα ή διαίρεση των βλαστών, οι οποίοι ριζώνουν αρκετά εύκολα όταν προσδεθούν σε κατάλληλη επιφάνεια.

 

Χρήσεις

 

Το όμορφο αυτό υδρόβιο φυτό αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά φυτά ενυδρείων, ξεχωρίζοντας για την ανάλαφρη υφή του πλούσιου, πτεροειδούς φυλλώματος και την πολύ εύκολη καλλιέργειά του. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αυτής, πρόκειται για ένα φυτό το οποίο εμπλουτίζει συνεχώς το νερό στο οποίο είναι βυθισμένο με οξυγόνο το οποίο παράγει με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Την ίδια στιγμή ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί υπέρμετρη ανάπτυξή του σε ευνοϊκές συνθήκες, η οποία προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις σε φυσικούς υγροβιότοπους και συχνά οδηγεί σε οικολογική καταστροφή όταν απελευθερώνεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα περιοχών με υποτροπικό έως τροπικό κλίμα. Στον κήπο και το τοπίο, αποτελεί ένα από τα βασικότερα είδη που προστίθενται σε λίμνες, φυτεμένες στέρνες ή φυτοπεριέκτες με υδρόβια και υδροχαρή φυτά, όπου σχηματίζει συστάδες με πλούσια ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να ελέγχεται στα υδάτινα σώματα μικρότερου όγκου. Συνδέεται με την εναπόθεση ωών πολλών υδρόβιων ζώων και εντόμων, όπως λιβελλούλες, κολεόπτερα και κουνούπια.


Ask us for the product
  • Product Code: Myriophyllum aquaticum0260
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product