Xanthorrhoea glauca
Χαρακτηριστικά
Ύψος κορμός 500cm
Width φύλλωμα 200cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο
Colour Πράσινο - Γκρι - Λευκό - Κίτρινο
Cultivation Zone 9-10
Light Ήλιος
Water Μέτριο
Minimum Temperature -8°C
Terrain Χαλικώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Xanthorrhoea glauca

Οικογένεια: Xanthorrhoeaceae


Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα πολυετές είδος το οποίο προέρχεται από την ανατολική Αυ, όπου φύεται σε ανοικτές, ξηρές τοποθεσίες. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους του, αποτελεί ένα φυτό που αρχικά αναπτύσσεται με τη μορφή πυκνού, σφαιρικού ποώδους θυσάνου, ενώ σταδιακά αναπτύσσει ιδιότυπο ξυλώδη "κορμό" από συμπιεσμένες βάσεις παλιών φύλλων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη φωτιά. Αποκτά μονοστέλεχη ή πολυστέλεχη ανάπτυξη ύψους 3 έως 5 m και ανοίγματος φύλλων 1 έως 2 m, φέροντας εκατοντάδες πολύ στενά επιμήκη λογχοειδή-γραμμικά φύλλα μεγάλου μήκους και οριζόντιας έως αψιδωτής ανάπτυξης, τα οποία έχουν φωτεινό γλαυκοπράσινο έως γκρίζο χρώμα και σκληρή υφή, σχηματίζοντας εντυπωσιακούς, άκαμπτους θυσάνους σφαιρικού σχήματος. Οι εξαιρετικά εντυπωσιακές, κυλινδρικές-γραμμικές ταξιανθίες αναπτύσσονται ορισμένες χρονιές στα ενήλικα φυτά από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο και αποτελούνται από χιλιάδες μικρά λευκοκίτρινα άνθη που αναδύονται από πυκνά, τριχοειδή βράκτια.


Καλλιέργεια

 

Το ιδιαίτερο αυτό φυτό παρουσιάζει χαμηλή ταχύτητα ανάπτυξης στη φύση, ωστόσο κατά τα πρώτα χρόνια καλλιέργειά του ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι μέτριος. Πρόκειται για είδος ιδιαίτερα σκληρό, ανθεκτικό, ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά φωτεινές, προσήλιες θέσεις φύτευσης, ενώ προσαρμόζεται καλύτερα εξαιρετικά στραγγερά, βαθιά και σχετικά φτωχά εδάφη, ανεχόμενο ωστόσο ένα σχετικά μεγάλο εύρος συνθηκών. Αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω των - 8 °C με μηδαμινή απώλεια φυλλώματος, ιδιαίτερα σε σχετικά ξηρές συνθήκες. Ως εκ τούτου, προτείνεται για καλλιέργεια σε εξωτερικό χώρο στις περισσότερες περιοχές της νότιας Ελλάδας. Εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, στα φτωχά, άγονα εδάφη και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ευαίσθητο κατά το στάδιο της μεταφύτευσης, όπου ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί για να αποφευχθεί ο τραυματισμός των εύθρυπτων ριζών, καθώς και στη λίπανση με υψηλή συγκέντρωση φωσφορικών. Οι ταξιανθίες θα πρέπει να αφαιρούνται από τα νεαρότερα φυτά ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξή τους αλλά και να αποφευχθεί η ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών σε υγρότερα κλίματα. Αναπαράγεται αποκλειστικά με σπόρους.

 

Χρήσεις


Αυτό το εξαιρετικά θεαματικό είδος ανήκει σε ένα γένος-ορόσημο της Αυστραλίας, το οποίο δύσκολα συγχέεται με οποιαδήποτε άλλο, διακρινόμενο για την αρχιτεκτονική, στιβαρή θυσανώδη ανάπτυξη του φυλλώματός του, το οποίο μοιάζει να έχει μεταφυτευθεί σε ξερό κορμό, αλλά και για τις εντυπωσιακές, γραμμικές ταξιανθίες. Προτείνεται ιδιαίτερα για μεμονωμένη ή σε μικρές ομάδες φύτευση σε ξηρικά παρτέρια και άλλες ανοικτές, ευρύχωρες τοποθεσίες σε μεγάλους κήπους και πάρκα, ως μέρος μεικτών φυτοσυνθέσεων με εξωτικό και σύγχρονο χαρακτήρα ή ακόμα και ως ασυνήθιστο γλαστρόφυτο σε φωτεινές βεράντες και μπαλκόνια, όπου θα πρέπει να τοποθετείται σε πολύ μεγάλου όγκου φυτοπεριέκτες και να αποφεύγεται η μεταφύτευσή του. 


Ask us for the product
  • Product Code: Xanthorrhoea glauca0937
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product