Agave x leopoldii
Attributes
Ύψος 30cm
Width 60cm
Blossom Ιούνιο- Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο - Νοέμβριο
Colour Πράσινο - Κίτρινο - Κόκκινο
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -7°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Agave x leopoldii

Οικογένεια: Asparagaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα υβριδογενές πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από τη διασταύρωση της Agave filifera και της Agave schidigera. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία Leopold agave. Το φυτό σχηματίζει θεαματικούς, συμμετρικούς και συμπαγείς ρόδακες ύψους 30 cm και πλάτους 45 έως 60 cm, οι οποίοι συνήθως παράγουν πολυάριθμους ρόδακες και αποτελούνται από περισσότερα από 100 αρκετά στενά, επιμήκη λογχοειδή φύλλα μήκους 20 έως 30 cm και πλάτους 1,5 έως 3 cm, τα οποία έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα, συχνά με κίτρινη χροιά, χαρακτηρίζονται από την παρουσία λευκών αποτυπωμάτων ακανόνιστου-γωνιώδους σχήματος και φέρουν έντονα καμπυλωτά, παχιά νηματοειδή περιθώρια λευκού χρώματος. Η όμορφη ταξιανθία εμφανίζονται μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου ύστερα από αρκετά χρόνια καλλιέργειας, αποτελούμενες από εκατοντάδες επιμήκη σωληνοειδή κίτρινα-κόκκινα άνθη μήκους 2 έως 3 cm μεμονωμένα ή σε δυάδες που διατάσσονται σταχυοειδώς στο άνω ήμισυ σαρκώδους, ισχυρού στελέχους ύψους 1 έως 2 m που εκφύεται από το κέντρο του ρόδακα. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους, ο κάθε ρόδακας ξηραίνεται ύστερα από την ανθοφορία του, με το φυτό να συνεχίζει την ανάπτυξή του από τους πλάγιους ρόδακες που έχει εκπτύξει έως τότε.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά αργό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές και σχετικά προστατευμένες θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πέρα από τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 7 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση των πλευρικών ροδάκων που σχηματίζει σπάνια ή με σπόρο.


Χρήσεις


Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή, μικρού μεγέθους αγαύη, η οποία ξεχωρίζει κυρίως για τα εντυπωσιακά λευκά νηματοειδή περιθώρια των φύλλων της, τα οποία έχουν απαστράπτοντα χαρακτήρα στο φως του πρωινού ηλίου. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για δύσκολα σημεία σε κήπους σε παράκτιες θέσεις ή/και με ιδιαίτερα ξηρό και φτωχό έδαφος. Δεν θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε σημεία εύκολα προσβάσιμα σε παιδιά και κατοικίδια λόγω των αιχμηρών, οδοντωτών περιθωρίων των φύλλων του. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Agave x leopoldii0519
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product