Agave schidigera
Attributes
Ύψος 90cm
Width 150cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο - Νοέμβριο
Colour Πράσινο - Λευκό - Κίτρινο
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -7°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Agave schidigera

Οικογένεια: Asparagaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από το Μεξικό, όπου φύεται κυρίως σε υποτροπικά δάση της ημιορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία thread-leaf agave, καθώς και με τα συνώνυμα Agave filifera subsp. schidigera, Agave disceptata, Agave vestita και Agave wrightii. Το φυτό σχηματίζει θεαματικούς, συμμετρικούς ρόδακες ύψους 60 έως 90 cm και πλάτους 1 έως 1,5 m, οι οποίοι συνήθως δεν παράγουν πλευρικούς ρόδακες και αποτελούνται από περισσότερα από 100 σχετικά στενά, επιμήκη λογχοειδή φύλλα μήκους 30 έως 40 cm και πλάτους 1,5 έως 3 cm, τα οποία έχουν έντονο πράσινο έως γλαυκοπράσινο χρώμα, χαρακτηρίζονται από την παρουσία λευκών αποτυπωμάτων ακανόνιστου-γωνιώδους σχήματος και φέρουν νηματοειδή περιθώρια λευκού χρώματος. Η εντυπωσιακή ταξιανθία εμφανίζονται μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου ύστερα από αρκετά χρόνια καλλιέργειας, αποτελούμενες από εκατοντάδες επιμήκη σωληνοειδή πρασινοκίτρινα άνθη μήκους 3 έως 4,5 cm μεμονωμένα ή σε δυάδες που διατάσσονται σταχυοειδώς στο άνω ήμισυ σαρκώδους, ισχυρού στελέχους ύψους 3 έως 4 m που εκφύεται από το κέντρο του ρόδακα. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους, ο κάθε ρόδακας ξηραίνεται ύστερα από την ανθοφορία του, με το φυτό να συνεχίζει την ανάπτυξή του από τους πλάγιους ρόδακες που έχει εκπτύξει έως τότε.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με αργό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές και σχετικά προστατευμένες θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πέρα από τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 7 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση των πλευρικών ροδάκων που σχηματίζει σπάνια ή με σπόρο.


Χρήσεις


Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μικρού μεγέθους είδους αγαύης, το οποίο ξεχωρίζει κυρίως για τα εντυπωσιακά λευκά νηματοειδή περιθώρια των φύλλων του, τα οποία έχουν απαστράπτοντα χαρακτήρα στο φως του πρωινού ηλίου. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για δύσκολα σημεία σε κήπους σε παράκτιες θέσεις ή/και με ιδιαίτερα ξηρό και φτωχό έδαφος. Δεν θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε σημεία εύκολα προσβάσιμα σε παιδιά και κατοικίδια λόγω των αιχμηρών, οδοντωτών περιθωρίων των φύλλων του. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Agave schidigera0276
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product