Acer buergerianum
Attributes
Ύψος 900cm
Width 800cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο - Μάϊο
Colour Πράσινο - Κόκκινο - Πορτοκαλί - Κίτρινο
Cultivation Zone 5-6-7-8-9
Light Ημισκιά - Σκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature -29°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες

Acer buergerianum

Οικογένεια: Sapindaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, φυλλοβόλο δενδρώδες είδος που προέρχεται από την Κίνα, όπου φύεται σε μεικτά φυλλοβόλα δάση της ορεινής ζώνης. Αποκτά πολύ πλούσια, σχετικά συμπαγή δενδρώδη ανάπτυξη όρθιου σφαιρικού έως σφαιρικού σχήματος με πυκνή, σχετικά ορθόκλαδη κόμη και φτάνει σε ύψος 6 έως 9 m και πλάτος 6 έως 8 m. Το πυκνό φύλλωμα φέρεται σε επιμήκη κλαδιά που αναρτώνται σε γκρίζο, ελαφρώς απολεπιζόμενο και ανάγλυφης υφής κορμό, αποτελείται από σχετικά μικρά, πεντάλοβα φύλλα μήκους 4 έως 7 cm και πλάτους 5 έως 8 cm. Έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα, με τη κάτω επιφάνεια να είναι ανοιχτότερη, το οποίο σταδιακά αποκτά βαθύ κόκκινο έως πορτοκαλί χρώμα το φθινόπωρο, είναι τριγωνικά και τρίλοβα, στιλπνά και φέρουν ακέραια περιθώρια, ενώ είναι αναρτημένα σε κιτρινοπράσινους μίσχους. Τα μικρά κιτρινωπά άνθη εμφανίζονται τους εαρινούς μήνες σε μικρές ομάδες πλάγια των βλαστών, δεν έχουν κάποιο καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ακολουθούνται από χαρακτηριστικούς μικρούς πτερυγωτούς καρπούς (σαμάρες) με ασυνήθιστα μεγάλους σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι ένα φυτό με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, εύρωστο, σχετικά ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Όπως όλοι οι ιαπωνικοί σφένδαμοι, προτιμά σχετικά δροσερές, ημισκιερές έως σκιερές θέσεις και αμμώδη έως αμμοπηλώδη, σχετικά υγρά εδάφη με ελαφρώς όξινη αντίδραση, πολύ καλή στράγγιση και μέτρια περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, ωστόσο προσαρμόζεται σε ένα εύρος συνθηκών εφόσον υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία και αερισμός του ριζικού του συστήματος. Θα πρέπει να προστατεύεται από τον ισχυρό απογευματινό ήλιο, ιδίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Αυτό το αρκετά ψυχροανθεκτικό είδος είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες - 24 έως - 29 °C, καθώς και στις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς. Ωστόσο, πρόκειται για φυτό σχετικά ευαίσθητο στα πολύ υγρά, συμπαγή εδάφη με κακό αερισμό, στα οποία προωθείται η εμφάνιση σηψιρριζιών και άλλων ασθενειών, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σταθερή παροχή νερού έτσι ώστε το χώμα να παραμένει πάντοτε ελαφρά υγρό, χωρίς έντονες μεταπτώσεις. Συνίσταται να κλαδεύεται στο επιθυμητό μέγεθος κατά τη διάρκεια της ληθαργικής περιόδου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του, ενώ μικρότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλο το χρόνο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με σπόρους και εμβολιασμό και σπανιότερα με μοσχεύματα.


Χρήσεις


Ένας πολύ ασυνήθιστος καλλωπιστικό σφένδαμος, ο οποίος διακρίνεται για το εξαιρετικά στιλπνό, φωτεινό πράσινο φύλλωμά του, το σφαιρικό σχήμα της συμπαγούς κόμης του και για τον ελαφρώς απολεπιζόμενο, ανοιχτού γκρίζου χρώματος κορμό του. Την ίδια στιγμή, ο θεαματικός βαθυκόκκινος-πορτοκαλί χρωματισμός του φθινοπωρινού φυλλώματος επιτείνει το έντονο εποχιακό ενδιαφέρον του φυτού και αναδεικνύει περαιτέρω τον καλλωπιστικό κορμό. Προτείνεται ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του σε μεικτούς θαμνώνες ή δενδρώνες, ιδιαίτερα σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, ενώ είναι εξαιρετικά κατάλληλο για τη χρήση μεμονωμένων φυτών ως σημείων ενδιαφέροντος. Κατάλληλο και για το σχηματισμό γραμμικών φυτεύσεων, όπως και για τη φύτευσή του σε μικρές ομάδες.


Ask us for the product
  • Product Code: Acer buergerianum1272
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product