Phyllostachys glauca
Attributes
Ύψος 1000cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο
Cultivation Zone 7-8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο - Πολύ
Minimum Temperature -18ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 50mm

Phyllostachys glauca

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από την κεντρική και τη νότια Κίνα, όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες hedge bamboo και running bamboo. Το φυτό σχηματίζει εντυπωσιακές, ιδιαίτερα πυκνές, έντονα όρθιες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν εντυπωσιακό μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 7 έως 10 m και πλάτος 2 έως 3 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα έντονα όρθια, γραμμικά, ισχυρά κυλινδρικά, κοίλα στελέχη διαμέτρου 5 cm, έντονου γλαυκοπράσινου χρώματος και λείας υφής, οι οποίοι αρχικά φέρουν ελαφριά λευκόγκριζη επίπαση. Φέρουν στο ανώτερο ήμισύ τους πολυάριθμους βραχείς κλαδίσκους στους οποίους αναρτώνται 2 έως 3 ωοειδή-λογχοειδή φύλλα ζωηρού πράσινου χρώματος, μήκους 7 έως 16 cm και πλάτους 1,5 έως 2,5 cm, τα οποία έχουν αδρή υφή και σχηματίζουν εξαιρετικά πυκνή κόμη. Οι νέοι βλαστοί εμφανίζονται στη περιφέρεια της βάσης του φυτού από τα τα μέση Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου και περιβάλλονται από λεπιοειδείς βάσεις φύλλων (κολεοί)  με καστανοπράσινο χρώμα και ελαφριά καφέ στίξη, ενώ όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 18 °C, με τα φυτά να διατηρούν υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 70 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα όμορφο είδος μπαμπού μεσαίου μεγέθους, το οποίο διακρίνεται για τους γλαυκοπράσινους βλαστούς του. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μαζική φύτευσή του σε κήπους και πάρκα, όπου δημιουργεί σχεδόν αδιαπέραστες συστάδες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως φυτοφράχτες για τον περιορισμό ορατότητας. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο κάθετου ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αξίζει σίγουρα μία θέση ακόμα και σε μικρότερους κήπους, όπου μπορεί να αναδείξει δύσκολα σημεία και να αποκρύψει αντιαισθητικές γωνιές, ή ακόμα να χρησιμεύσει και ως υπόβαθρο για την ανάδειξη φυτών μικρότερου μεγέθους. Την ίδια στιγμή, όπως και σε άλλα είδη μπαμπού αντίστοιχου μεγέθους, οι ξηροί βλαστοί του έχουν πλήθος χρήσεων ως κατασκευαστικό υλικό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, επιπλοποιία και οργανοποιία της Άπω Ανατολής.


Ask us for the product
  • Product Code: Phyllostachys glauca0947
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product