Phyllostachys nigra
Attributes
Ύψος 700cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο - Μαύρο
Cultivation Zone 7-8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature -8ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 50mm

Phyllostachys nigra

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από τη νότια Κίνα, όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία black bamboo. Το φυτό σχηματίζει εντυπωσιακές, ιδιαίτερα πυκνές, έντονα όρθιες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν εντυπωσιακό μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 4 έως 7 m και πλάτος 1,5 έως 2 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα έντονα όρθια, γραμμικά, ισχυρά κυλινδρικά, κοίλα στελέχη διαμέτρου 5 cm, λείας υφής και αρχικά ζωηρού πράσινου χρώματος με ελαφριά λευκόγκριζη επίπαση, αποκτώντας σταδιακά μαύρο χρώμα από τον πρώτο έως το τρίτο χρόνο από την έκπτυξή τους. Φέρουν στο ανώτερο ήμισύ τους πολυάριθμους βραχείς κλαδίσκους στους οποίους αναρτώνται 2 έως 3  επιμήκη λογχοειδή φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, μήκους 7 έως 10 cm και πλάτους 0,7 έως 1 cm, τα οποία έχουν αδρή υφή και σχηματίζουν πυκνή κόμη. Οι νέοι βλαστοί εμφανίζονται στη περιφέρεια της βάσης του φυτού από τα τέλη Απριλίου και περιβάλλονται από λεπιοειδείς βάσεις φύλλων (κολεοί) με καστανό χρώμα και ελαφριά λευκόγκριζη επίπαση, ενώ όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 8 °C, με τα φυτά να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του φυλλώματος υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη μπαμπού, πρόκειται για είδος ιδιαίτερα ανθεκτικό ό σε εκτεθειμένες θέσεις με ισχυρό αέρα. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 70 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Αυτό το πανέμορφο είδος μπαμπού αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο περιζήτητα μέλη του γένους του, ξεχωρίζοντας για το ανεπανάληπτο σχεδόν μαύρο χρώμα των ώριμων βλαστών του. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μαζική φύτευσή του σε μεγάλους κήπους και πάρκα, όπου δημιουργεί σχεδόν αδιαπέραστες συστάδες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως φυτοφράχτες για τον περιορισμό ορατότητας. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο κάθετου ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Κατάλληλο και για την καλλιέργειά του σε μεγάλες γλάστρες, στις οποίες προσαρμόζεται χωρίς πολλές απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή, όπως και σε άλλα είδη μπαμπού αντίστοιχου μεγέθους, οι ξηροί βλαστοί του έχουν πλήθος χρήσεων ως κατασκευαστικό υλικό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, επιπλοποιία και οργανοποιία της Άπω Ανατολής.


Ask us for the product
  • Product Code: Phyllostachys nigra0590
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product