Pachypodium geayi
Χαρακτηριστικά
Ύψος 700cm
Width 80cm
Blossom Απρίλιο - Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο
Colour Πράσινο - Ασημί - Γκρι - Λευκό
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature 5°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Pachypodium geayi

Οικογένεια: Apocynaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές είδος παχύκορμου που προέρχεται από τη νοτιοδυτική Μαδαγασκάρη, όπου φύεται σε ξηρές πετρώδεις και αμμώδεις εκτάσεις. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες elephant's foot και Madagascar palm. Το φυτό σχηματίζει αργά αυξανόμενα, επάκρια διακλαδιζόμενα (από το ύψος των 3 m) δενδρύλλια ύψους 4 έως 7 m, ο γκρίζος κορμός των οποίων φέρει χαρακτηριστική διόγκωση κοντά στη βάση του η οποία του δίνει σχήμα επίμηκου μπουκαλιού. Οι κλάδοι που αναρτώνται πάνω του φέρουν ανάγλυφα επάρματα και ομάδες 3 αγκαθιών σχεδόν ίσου μεγέθους, τα οποία έχουν αρχικά λευκό και στην συνέχεια καφέ χρώμα. Το φύλλωμα εμφανίζεται μόνο επάκρια των βλαστών της παρούσας περιόδου ανάπτυξης και αποτελείται από έμμισχα, στενά λογχοειδή φύλλα μήκους 10 έως 40 cm και πλάτους 1 έως 3 cm, τα οποία έχουν σχετικά στιλπνή, ελαφρώς ανάγλυφη σκούρα πράσινη άνω επιφάνεια και χνουδωτή, ανοικτοπράσινη κάτω επιφάνεια, ενώ φέρουν ευδιάκριτο κεντρικό νεύρο με λευκό-ρόδινο χρώμα. Οι εντυπωσιακές, επάκριες ταξιανθίες εμφανίζονται μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, αποτελούμενες από 6 έως 25 αρωματικά χοανοειδή άνθη λευκού χρώματος με 5 πλατιά, μερικώς αλληλοεπικαλυπτόμενα πέταλα. 


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προσαρμοζόμενο ωστόσο εύκολα και σε ελαφρά σκιά, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 5 °C τουλάχιστον, με απώλεια του φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε ξηρό έδαφος, ενώ όταν αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί, θα πρέπει να διαχειμάζει σε εσωτερικό χώρο. Πρόκειται για φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους.


Χρήσεις


Ένα πραγματικά μοναδικό, εξαιρετικά καλλωπιστικό φυτό με εξωτικό χαρακτήρα, το οποίο ανήκει σε ένα γένος ιδιαίτερα περιζήτητο στην σύγχρονη κηποτεχνία. Το είδος αυτό ξεχωρίζει για τα πανέμορφα, τρίχρωμα και στενά φύλλα του, καθώς και το ιδιαίτερα μεγάλο τελικό μέγεθος ανάπτυξης, ενώ θυμίζει το συγγενικό Pachypodium lamerei χάρη στα αρωματικά λευκά άνθη του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς και ως σημείο κάθετου ενδιαφέροντος σε βραχόκηπους και χαλικόκηπους. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια ή ακόμα και φωτεινούς εσωτερικούς χώρους, περιβάλλον που ίσως είναι το καταλληλότερο για την επιτυχή εγκατάστασή του στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι νυχτοπεταλούδες. 


Ask us for the product
  • Product Code: Pachypodium geayi0531
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product