Delosperma cooperi
Χαρακτηριστικά
Ύψος 15cm
Width 60cm
Blossom Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο
Colour Πράσινο - Φούξια
Cultivation Zone 6-7-8-9-10
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -25°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Delosperma cooperi

Οικογένεια: Aizoaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπου φύεται σε άγονες, πετρώδεις τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες trailing iceplant, hardy iceplant και pink carpet, καθώς και με το συνώνυμο Mesembryanthemum cooperi. Αποκτά πολύ συμπαγή, πολύ πυκνή ταπητοειδή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 10 έως 15 cm και πλάτος έως 60 cm. Το σαρκώδες, ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμά του, το οποίο φέρεται αντίθετα σε έντονα διακλαδιζόμενους, οριζόντιους σαρκώδεις βλαστούς φωτεινού γλαυκοπράσινου χρώματος, αποτελείται από πολλά μικρά επιμήκη τριγωνικά φύλλα μήκους 3 έως 5 cm, τα οποία έχουν έντονο πράσινο χρώμα και κηρώδη υφή. Τα όμορφα, αστεροειδή άνθη λευκού χρώματος εμφανίζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς κατά μήκος των βλαστών από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, έχουν διάμετρο 2 έως 6 cm και αποτελούνται από πολυάριθμα στενά πέταλα με έντονο φούξια-μωβ χρώμα που περιβάλλουν χρυσοκίτρινους ανθήρες.


Καλλιέργεια


Πρόκειται για ένα φυτό πολύ γρήγορης ανάπτυξης, ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες θέσεις, και προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ασυνήθιστα ανθεκτικό σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 25 °C. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Πρόκειται για αειθαλές είδος, το οποία θα πρέπει περιστασιακά να κλαδεύεται μετά την ανθοφορία του ώστε να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του, ενώ η εξάπλωσή του θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και σπόρο.


Χρήσεις


Ένα εξαιρετικά θεαματικό και ιδιαίτερα χρήσιμο για τη σύγχρονη κηποτεχνία παχύφυτο, το οποίο ξεχωρίζει για την εξαιρετικά πλούσια, λαμπρή ανθοφορία του, με το φυτό κυριολεκτικά καλυμμένο από θεαματικά αστεροειδή άνθη έντονου φούξια-μωβ χρώματος για αρκετούς μήνες, καθώς και τη ζωηρή ταπητοειδή ανάπτυξή του. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για χαλικόκηπους, φυτοδώματα αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για τη χρήση του σε παράκτιους κήπους, ενώ είναι πολύ εντυπωσιακό όταν αφήνεται να αναπτυχθεί σε τοιχία, πρανή και επικλινείς θέσεις. Κατά την ανθοφορία του είναι ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


  • Product Code: Delosperma cooperi0280
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€