Gymnocalycium saglionis
Χαρακτηριστικά
Ύψος 90cm
Width 40cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο
Colour Πράσινο - Λευκό - Ροζ
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -4°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Gymnocalycium saglionis

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα είδος κάκτου που προέρχεται από τη βόρεια Αργεντινή, όπου φύεται σε βραχώδεις λόφους και απόκρημνες ορεινές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία giant chin cactus. Το φυτό αποκτά αργά αυξανόμενη, θολωτή-σφαιρική έως όρθια σφαιρική-βαρελοειδή ανάπτυξη ύψους 20 έως 40, ενίοτε έως 90 cm, και διάμετρο έως 40 cm. Ο βλαστός έχει ανοικτό πράσινο χρώμα και χαρακτηρίζεται από τη παρουσία 10 έως 32 έντονα ανυψωμένων, σπειροειδώς επαρματώδων κάθετων ζωνών, ενώ στην κορυφή κάθε επάρματος φέρονται πολυάριθμες σχετικά μικρές, λευκές αρεόλες με εφήμερη χνόαση, εντονότερη στη κορυφή του φυτού. Αυτές φέρουν 11 έως 18 άκανθες (1 έως 3 κεντρικές και 10 έως 15 δευτερεύουσες) αρχικά καφεκίτρινου και στη συνέχεια γκρίζου χρώματος και μήκους 3 έως 4 cm. Τα όμορφα άνθη, με μήκος 3 έως 4 cm και διάμετρο 2 έως 3 cm, εκπτύσσονται σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου από τις κορυφαίες αρεόλες σχηματίζοντας δακτύλιο, ανοίγουν το πρωί, έχουν λευκό έως απαλό ροζ χρώμα, πεπλατυσμένο χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, σφαιρικούς σαρκώδεις καρπούς μήκους 2 cm με κόκκινο χρώμα κατά την ωριμότητά τους, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες μικρούς μαύρους σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 4 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποκλειστικά με σπόρους.


Χρήσεις


Ένας ιδιαίτερα χαρακτηριστικός και εντυπωσιακός κάκτος, ο οποίος ξεχωρίζει για τη συμπαγή, μονοστέλεχη ανάπτυξή του, το στιβαρό, έντονα σφαιρικό σχήμα του, την έντονα γεωμετρική επιφάνεια του βλαστού και την επαναλαμβανόμενη ανθοφορία του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Ask us for the product
  • Product Code: Gymnocalycium saglionis0499
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product