Ferocactus horridus f. brevispinus
Attributes
Ύψος 120cm
Width 40cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο
Colour Πράσινο - Κίτρινο - Πορτοκαλί
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -1°C
Terrain Αμμώδες – Πηλώδες - Χαλικώδες – Χονδρόκοκκο οργανικό – Οργανικό χουμώδες – Βελτιωμένο αργιλώδες

Ferocactus horridus f. brevispinus

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία ενός είδους κάκτου που προέρχεται από το βορειοδυτικό Μεξικό (Baja California), όπου φύεται σε ημιερημικές τοποθεσίες σε χαμηλά υψόμετρα Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία short-spined common barrel cactus, καθώς και με το συνώνυμο Ferocactus peninsulae f. brevispinus. Το φυτό αποκτά αργά αυξανόμενη, όρθια σφαιρική έως κυλινδρική ανάπτυξη ύψους έως 1,2 m, ενίοτε και παραπάνω, και διάμετρο έως 40 cm. Ο βλαστός έχει σκούρο πράσινο χρώμα και χαρακτηρίζεται από τη παρουσία 16 έως 24 ανυψωμένων και κυματιστών κάθετων ζωνών, οι οποίες έχουν ελαφρώς σπειροειδή ανάπτυξη, καθώς και από σχετικά μεγάλες, λευκές, ελαφρώς χνουδωτές αρεόλες που φέρουν 8 έως 10 ισχυρές, παχιές άκανθες μικρού μήκους και σκούρου κόκκινου έως μαύρου χρώματος, συχνά κυρτές ή αγκιστρωτές στο άκρο τους. Τα εντυπωσιακά άνθη, με μήκος 4 cm και διάμετρο 3,5 cm, εκπτύσσονται μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου από τις κορυφαίες αρεόλες, έχουν κίτρινο έως ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα, χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, ωοειδείς, σαρκώδεις καρπούς μήκους 2,5 cm με λεμονοκίτρινο χρώμα κατά την ωριμότητά τους, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες μικρούς μαύρους σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 1 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποκλειστικά με σπόρους.


Χρήσεις


Μία θεαματική μορφή ενός ποικιλόμορφου είδους που σε αντίθεση με άλλα μέλη του γένους δεν παράγει πλευρικούς βλαστούς από τη βάση του, διατηρώντας το όρθιο κυλινδρικό σχήμα του, ενώ η εν λόγω μορφή διακρίνεται για τις βραχείες, ιδιαίτερα παχιές και άκαμπτες άκανθές της. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. 


Ask us for the product
  • Product Code: Ferocactus horridus f. brevispinus0509
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product