Ferocactus histrix
Attributes
Ύψος 110cm
Width 60cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Μπλε - Πράσινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -6°C
Terrain Αμμώδες – Πηλώδες - Χαλικώδες – Χονδρόκοκκο οργανικό – Οργανικό χουμώδες – Βελτιωμένο αργιλώδες

Ferocactus histrix

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα είδος κάκτου που προέρχεται από το ανατολικό-κεντρικό Μεξικό, όπου φύεται σε απόκρημνες, βραχώδεις τοποθεσίες της ορεινής και της αλπικής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες electrode cactus, candy cactus, candy barrel cactus και Mexican barrel cactus. Το φυτό αποκτά αργά αυξανόμενη, όρθια σφαιρική έως κυλινδρική ανάπτυξη ύψους έως 1,1 m και διάμετρο 50 έως 60 cm, συχνά μη εκπτύσσοντας πλάγιους βλαστούς. Ο βλαστός έχει σκούρο γλαυκοπράσινο χρώμα και χαρακτηρίζεται από τη παρουσία 20 έως 40 ανυψωμένων και κυματιστών κάθετων ζωνών, καθώς και από σχετικά μεγάλες, λευκές, ελαφρώς χνουδωτές αρεόλες ελλειπτικού σχήματος που φέρουν 10 έως 12 άκανθες με μήκος 3 έως 5 cm και καφεκίτρινο έως καστανέρυθρο χρώμα. Τα όμορφα άνθη, με μήκος 3 cm και διάμετρο 2,5 cm, εκπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου από τις κορυφαίες αρεόλες βλαστών διαμέτρου μεγαλύτερης των 15 έως 18 cm, έχουν ζωηρό κίτρινο χρώμα, χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, επιμήκεις, σαρκώδεις καρπούς μήκους 2 έως 3 cm με ροζ χρώμα κατά την ωριμότητά τους, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες μικρούς μαύρους σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 6 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποκλειστικά με σπόρους.


Χρήσεις


Ένα πολύ όμορφο είδος φερόκακτου, το οποίο διακρίνεται για τον έντονα γεωμετρικό, σκούρου γλαυκοπράσινου χρώματος βλαστό του, ενώ σε αντίθεση με άλλα μέλη του γένους συνήθως δεν παράγει πλευρικούς βλαστούς από τη βάση του, διατηρώντας το όρθιο σφαιρικό σχήμα του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. 


Ask us for the product
  • Product Code: Ferocactus histrix0510
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product