Echinopsis leucantha
Χαρακτηριστικά
Ύψος 150cm
Width 15cm
Blossom Απρίλιο – Μάϊο - Ιούνιο
Colour Γκρι - Πράσινο - Καφέ - Λευκό
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -6°C
Terrain Αμμώδες – Πηλώδες - Χαλικώδες – Χονδρόκοκκο οργανικό – Οργανικό χουμώδες – Βελτιωμένο αργιλώδες

Echinopsis leucantha

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα είδος κάκτου που προέρχεται από τη δυτική Αργεντινή, όπου φύεται σε ξηρές, πετρώδεις τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες queen of the night, easter lily cactus και turkey-head cactus, καθώς και με το συνώνυμο Echinopsis salpingophora. Το φυτό αποκτά αργά αυξανόμενη, όρθια σφαιρική έως κυλινδρική ανάπτυξη ύψους αρχικά 15 έως 35 cm και στην συνέχεια έως 1,5 m, διάμετρο 10 έως 15 cm και φέρει πλευρικούς βλαστούς στη βάση του. Ο βλαστός έχει σκούρο γκριζοπράσινο έως καφεπράσινο χρώμα, ενώ φέρει 10 έως 14 ελαφρώς ανυψωμένες κάθετες ζώνες. Στις κορυφές τους, πολυάριθμες σχετικά μεγάλες αρεόλες λευκού χρώματος φέρουν πλούσιο, γκρίζου-καφέ χρώματος οπλισμό, αποτελούμενο από 1 έντονα κυρτή κεντρική άκανθα μήκους 10 cm, περιστοιχιζόμενη από 10 ελαφρώς κυρτές δευτερεύουσες άκανθες μήκους 3 cm. Τα εξαιρετικά εντυπωσιακά, αρωματικά αλλά βραχύβια άνθη, με μήκος 16 cm και διάμετρο 9 cm, εκπτύσσονται τη νύχτα τη περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, φέρονται στην κορυφή των βλαστών, έχουν λευκό χρώμα με σαρκώδη-λεπιοειδή, καφέ-πράσινη βάση, χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από αντωοειδείς-σφαιρικούς σαρκώδεις καρπούς κόκκινου χρώματος και μήκους 2 cm, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες μικρούς μαύρους σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά αργό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 6 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, αναπτυσσόμενο ωστόσο καλύτερα με τη χορήγηση ελαφράς άρδευσης τους θερμότερους μήνες του χρόνου, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποκλειστικά με σπόρους.


Χρήσεις


Ένας ιδιαίτερα αγαπητός και ευρέως διαδεδομένος κάκτος, ο οποίος ξεχωρίζει για τη σχετικά συμπαγή ανάπτυξή του, τα πανέμορφα λευκά άνθη του και τα κυρτά γκρίζα-καφέ αγκάθια του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι νυχτοπεταλούδες. 


Ask us for the product
  • Product Code: Echinopsis leucantha0508
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product