Echinocereus engelmannii
Attributes
Ύψος 30cm
Width 100cm
Blossom Φεβρουάριο - Μάρτιο - Απρίλιο
Colour Πράσινο - Ροζ - Λιλά
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -6°C
Terrain Αμμωδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδς - Βελτιωμένο αργιλώδες

Echinocereus engelmannii

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα είδος κάκτου που προέρχεται από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και το βόρειο Μεξικό, όπου φύεται σε ένα μεγάλο εύρος ξηρικών ενδιαιτημάτων σε χαμηλά έως μέτρια υψόμετρα. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες strawberry hedgehog cactus, purple-spined cactus, needle-spined hedgehog cactus, Engelmann's hedgehog cactus και calico cactus. Το φυτό αποκτά έντονα διακλαδιζόμενη, χαμηλή θολωτή ανάπτυξη ύψους έως 15 έως 30 cm, ενίοτε έως 50 cm, και πλάτους έως 100 cm, αποτελούμενο από πολυάριθμους, όρθιους βλαστούς βραχέως κυλινδρικού σχήματος με διάμετρο έως 10 cm, οι οποίοι σχηματίζουν πολύ πυκνές, θολωτές-σφαιρικές συστάδες. Οι βλαστοί έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα και χαρακτηρίζονται από τη παρουσία 11 έως 14 ελαφρώς ανορθωμένων, κυματιστών ζωνών, οι οποίες φέρουν αρεόλες με εφήμερη λευκή χνόαση, καθώς και πλούσιο, λευκού-κρεμ χρώματος οπλισμό, αποτελούμενο από 2 έως 6 κεντρικές άκανθες μήκους 5 έως 7 cm και φερόμενες σε αμβλεία γωνία, περιστοιχιζόμενες από 10-20 βελονοειδείς δευτερεύουσες άκανθες μήκους 1 έως 2 cm. Τα εντυπωσιακά άνθη, με μήκος 5 έως 13 cm και διάμετρο έως 7 cm, εκπτύσσονται μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου επάκρια των βλαστών, ανοίγουν μόνο το πρωί, έχουν φωτεινό ροζ-λιλά χρώμα, χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, σφαιρικούς, σαρκώδεις καρπούς μήκους 2,5 έως 4 cm με κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα κατά την ωριμότητά τους, οι οποίοι είναι εδώδιμοι, με γεύση παρόμοια με αυτή της φράουλας, και περιέχουν δεκάδες μικρούς καφέ σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 6 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα και με σπόρους.


Χρήσεις


Ένα πολύ καλλωπιστικό και εύκολο στην καλλιέργειά του είδος κάκτου, το οποίο ξεχωρίζει για τη θολωτή ανάπτυξη των ιδιαίτερα ακανθωτών βλαστών του, καθώς και την εξαιρετικά εντυπωσιακή ανοιξιάτικη ανθοφορία του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Ask us for the product
  • Product Code: Echinocereus engelmannii0440
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product