Consolea corallicola
Χαρακτηριστικά
Ύψος 240cm
Width 200cm
Blossom Δεκέμβριο - Ιανουάριο - Φεβρουάριο - Μάρτιο - Απρίλιο
Colour Γλαυκό - Πράσινο - Κόκκινο
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -1°C
Terrain Αμμώδες – Πηλώδες - Χαλικώδες – Χονδρόκοκκο οργανικό – Οργανικό χουμώδες – Βελτιωμένο αργιλώδες

Consolea corallicola

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα είδος κάκτου που προέρχεται από τις νήσους Keys της νότιας Florida (ΗΠΑ), όπου φύεται σε σχετικά ξηρές, αμμώδεις τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες Florida semaphore cactus και semaphore prickly pear. Το φυτό αποκτά εύρωστη θαμνώδη-δενδρώδη ανάπτυξη ύψους 1,5 έως και 2,4 m και πλάτους 1 έως 2 m, με ισχυρή βάση που σταδιακά ξυλοποιείται. Τα επίγεια μέρη του φυτού αποτελούνται από κλαδώδια, διακριτά, σαρκώδη τμήματα μεταμορφωμένου βλαστού με σχετικά επίπεδο, μακρόστενο-σφαιρικό σχήμα, τα οποία έχουν μήκος 25 έως 40 cm, πλάτος 10 έως 15 cm, φωτεινό γλαυκοπράσινο χρώμα και ελαφρώς κηρώδη υφή, τα οποία φέρουν πολυάριθμες μικρές, ελαφρώς βυθισμένες αρεόλες κυκλικού σχήματος, οι οποίες φέρουν 1 έως 3 άκαμπτες, μυτερές άκανθες μήκους 1 έως 12 cm, με το μήκος και τον αριθμό του να αυξάνεται στη περιφέρεια των κλαδωδίων. Η όμορφη ανθοφορία πραγματοποιείται σχεδόν όλο το χρόνο, με κορύφωση μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, κατά την οποία πολυάριθμα επιμήκη ροπαλοειδή μπουμπούκια εκπτύσσονται επάκρια των κορυφαίων κλαδωδίων, στη συνέχεια αποκαλύπτοντας τα όμορφα αλλά δύσοσμα σωμόν-ερυθρωπά άνθη διαμέτρου 2,5 cm. Καθώς πρόκειται για δίοικο είδος και μόνο αρσενικά φυτά έχουν εισαχθεί στην καλλιέργεια, δε παρατηρούνται καρποί μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος συνθηκών. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προσαρμοζόμενο ωστόσο εύκολα και σε ελαφρά σκιά, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 1 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός του ριζώματος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Συνίσταται να κλαδεύεται ελαφρώς κάθε 2 έως 3 χρόνια προκειμένου να αποτραπεί η υπέρμετρη ανάπτυξή του και να ελέγχεται το σχήμα του, ενώ προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην απομάκρυνση όλων των αποκολλημένων και αφαιρεθέντων κλαδωδίων από το έδαφος, τα οποία δίνουν νέα φυτά σε λίγες μόνο βδομάδες. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ εύκολα με μοσχεύματα βλαστού και με σπόρους.


Χρήσεις


Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο, κρισίμως κινδυνεύον με εξαφάνιση είδος κάκτου αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον συγγενή των πιο γνώριμων φραγκοσυκιών, από τις οποίες ξεχωρίζει για τη τάση των πολυάριθμων νεαρών κλαδωδίων του να εκπτύσσονται κατά ομάδες στα κορυφαία τμήματα του βλαστού, θυμίζοντας φύλλα. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και ως σημείο ενδιαφέροντος σε βραχόκηπους και χαλικόκηπους. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, καθώς και για τη δημιουργία ξηροφυτικών φυτοφραχτών. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην απουσία οποιασδήποτε επαφής του δέρματος με τις άκανθες, οι οποίες ικανές να διαπεράσουν το δέρμα με πολύ μεγάλη ευκολία.


Ask us for the product
  • Product Code: Consolea corallicola0513
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product