Sedum rubrotinctum
Attributes
Ύψος 20cm
Width 30cm
Blossom Φεβρουάριο - Μάρτιο - Απρίλιο
Colour Μπλε - Πράσινο - Κόκκινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -7°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Sedum rubrotinctum

Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές υβριδογενές είδος παχυφύτου που προέρχεται από τη διασταύρωση των Μεξικάνικων ειδών Sedum pachyphyllum και Sedum stahlii. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες jelly-beans, jelly bean plant και pork-and-beans. Αποκτά πολύ συμπαγή, πυκνή, έρπουσα ανάπτυξη, σχηματίζοντας πλούσιους τάπητες ύψους 10 έως 20 cm και πλάτους 25 έως 30 cm. Αποτελείται από αναρίθμητους έρποντες, έντονα διακλαδιζόμενους βλαστούς, ξυλώδεις στις βάσεις τους, οι οποίοι ριζώνουν κατά την επαφή τους με το έδαφος και φέρουν κατ' εναλλαγή αναρίθμητα μικρά, έντονα σαρκώδη ροπαλοειδή-κυλινδρικά φύλλα με μήκος 2 έως 3 cm, τα οποία έχουν φωτεινό γλαυκοπράσινο χρώμα και αποκτούν έντονες κοκκινωπές αποχρώσεις σε συνθήκες καταπόνησης. Οι πολύ όμορφες κυμοειδείς ταξιανθίες εμφανίζονται πλάγια των βλαστών από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, αποτελούμενες από πολυάριθμα πολύ μικρά αστεροειδή άνθη χρυσοκίτρινου χρώματος.


Καλλιέργεια


Πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, αντέχοντας ωστόσο και σε συνθήκες ελαφράς σκίασης, όπου ωστόσο παρατηρείται φτωχότερη ανθοφορία. Προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση και επιτρέπουν τον πλήρη αερισμό του επιφανειακού ριζώματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ένα σχετικά ευαίσθητο στο ψύχος είδος, αντέχοντας σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 7 °C, χάνοντας ωστόσο μέρος του φύλλωμάτος του, ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες είναι ημιαειθαλές έως αειθαλές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Το σχήμα και η εξάπλωσή του μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με την αφαίρεση των στελεχών που απαιτείται. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται πολύ εύκολα με μοσχεύματα στελέχους. 


Χρήσεις


To ιδιαίτερα διακοσμητικό είδος παχυφύτου αυτό ξεχωρίζει από το παρόμοιο και συγγενικό Sedum pachyphyllum για την ιδιαίτερα συμπαγή, πλούσια έρπουσα ανάπτυξή του και το πολύ πιο έντονο μεταχρωματισμό των μικρότερων φύλλων του, με το φυτό συχνά να έχει ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα σε συνθήκες ξηρασίας. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, χαλικόκηπους αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Ιδιαίτερα πολύτιμο για τη χρήση του μαζί με άλλα είδη και ποικιλίες του γένους Sedum σε εκτατικού τύπου φυτοδώματα και πράσινες στέγες χάρη στην πολύ συμπαγή ανάπτυξή του και την εξαιρετική προσαρμοστικότητά του στις σχετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Κατά την ανθοφορία του είναι πολύ ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Sedum rubrotinctum0297
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product