Sedum palmeri
Attributes
Ύψος 30cm
Width 50cm
Blossom Φεβρουάριο - Μάρτιο - Απρίλιο
Colour Μπλε - Πράσινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 7-8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά - Σκιά
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -15°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Sedum palmeri

Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή

Πρόκειται για ένα πολυετές είδος παχυφύτου που προέρχεται από το κεντρικό Μεξικό, όπου φύεται σε ξηρές βραχώδεις τοποθεσίες της ημιορεινής και της ορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες Palmer's sedum, Mexican hens and chickens, stonecrop και Palmer's stonecrop, καθώς και με το συνώνυμο Sedum compressum. Αποκτά συμπαγή, πολύ πυκνή, θολωτή ανάπτυξη ύψους 25 έως 30 cm και πλάτους 35 έως 50 cm. Αποτελείται από πολυάριθμους ανερχόμενους έως όρθιους, σαρκώδεις βλαστούς καστανέρυθρου χρώματος, ξυλώδεις και γυμνούς στη βάση τους, οι οποίοι φέρουν κατ' εναλλαγή-ροδακοειδώς σαρκώδη επιμήκη σπατουλωτά φύλλα με μήκος 2 έως 3 cm, τα οποία έχουν φωτεινό γλαυκοπράσινο χρώμα και ελαφρώς κηρώδη επίπαση. Οι πολύ όμορφες κυμοειδείς ταξιανθίες εμφανίζονται επάκρια των ροδακοειδών κορυφών των βλαστών από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, αποτελούμενες από πολυάριθμα μικρά αστεροειδή άνθη χρυσοκίτρινου χρώματος.

Καλλιέργεια

Πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, αντέχοντας ωστόσο και σε συνθήκες ελαφράς ή ακόμα και έντονης σκίασης, με ιδιαίτερα καλύτερη συμπεριφορά από τα περισσότερα είδη του γένους. Προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση και επιτρέπουν τον πλήρη αερισμό του επιφανειακού ριζώματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ένα σχετικά ευαίσθητο στο ψύχος είδος, αντέχοντας σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 15 °C, χάνοντας ωστόσο μέρος του φύλλωμάτος του, ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες είναι ημιαειθαλές έως αειθαλές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Το σχήμα και η εξάπλωσή του μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με την αφαίρεση των στελεχών που απαιτείται. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται πολύ εύκολα με μοσχεύματα στελέχους και σπόρους. 

Χρήσεις

Ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του είδος, ιδιαίτερα αγαπητό και διαδεδομένο στη χώρα μας, το οποίο διακρίνεται για το πλούσιο, φωτεινό γλαυκοπράσινο φύλλωμα, το οποίο σχηματίζει χαλαρούς επάκριους ρόδακες στο κορυφαίο τμήμα των βλαστών, καθώς και για την πλούσια χειμερινή-ανοιξιάτικη ανθοφορία του. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά ή σκιερά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Κατά την ανθοφορία του είναι πολύ ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Sedum palmeri0295
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product