Sedum ochroleucum ssp. Glaucum
Attributes
Ύψος 15cm
Width 45cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο
Colour Μπλε - Πράσινο - Κόκκινο - Λευκό - Κρεμ
Cultivation Zone 5-6-7-8-9
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -25°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Sedum ochroleucum ssp. Glaucum

Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή

Πρόκειται για ποικιλία ενός πολυετούς είδους παχυφύτου που προέρχεται από τη νότια και κεντρική Ευρώπη, καθώς και τη δυτική Τουρκία, όπου φύεται σε ξηρές, πετρώδεις και βραχώδεις τοποθεσίες της ημιορεινής και της ορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία European stonecrop, καθώς και με το συνώνυμο Petrosedum ochroleucum 'Glaucum'. Αποκτά πολύ συμπαγή, πολύ πυκνή, έρπουσα ανάπτυξη που σχηματίζει τάπητες ύψους 10 έως 15 cm και πλάτους 30 έως 45 cm. Αποτελείται από αναρίθμητους έρποντες, έντονα διακλαδιζόμενους και πυκνά φερόμενους βλαστούς, οι οποίοι ριζώνουν κατά την επαφή τους με το έδαφος και φέρουν κατ' εναλλαγή και σε πολύ μεγάλη πυκνότητα αναρίθμητα μικρά σαρκώδη ακιδόσχημα-κυλινδρικά φύλλα με μήκος 1 έως 1,5 cm τα οποία έχουν φωτεινό γλαυκοπράσινο χρώμα και συχνά αποκτούν κοκκινωπές αποχρώσεις σε συνθήκες καταπόνησης. Οι πολύ όμορφες κυμοειδείς ταξιανθίες εμφανίζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς επάκρια όρθιων βλαστών ύψους 15 έως 25 cm από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αποτελούμενες από δεκάδες πολύ μικρά αστεροειδή άνθη κρεμ-λευκωπού χρώματος.

Καλλιέργεια

Πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, αντέχοντας ωστόσο και σε συνθήκες ελαφράς σκίασης, όπου ωστόσο παρατηρείται φτωχότερη ανθοφορία. Προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση και επιτρέπουν τον πλήρη αερισμό του επιφανειακού ριζώματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικά ψυχροανθεκτικό είδος, αντέχοντας σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 25 °C, χάνοντας ωστόσο το φύλλωμά του, ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες είναι ενίοτε ημιαειθαλές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Το σχήμα και η εξάπλωσή του μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με την αφαίρεση των στελεχών που απαιτείται. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται πολύ εύκολα με μοσχεύματα στελέχους και σπόρους. 

Χρήσεις

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ευέλικτο είδος Sedum, το οποίο διακρίνεται για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όρθιες ταξιανθίες λευκού-κρεμ χρώματος, καθώς και την λεπτή υφή του εξαιρετικά πυκνού, γλαυκοπράσινου φυλλώματος, το οποίο θυμίζει νεαρά βλάστηση κωνοφόρου. Η συγκεκριμένη ποικιλία ξεχωρίζει από τη τυπική μορφή του γένους για το πιο γλαυκόγκριζο τόνο του φυλλώματος. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, χαλικόκηπους αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Ιδιαίτερα πολύτιμο για τη χρήση του μαζί με άλλα είδη και ποικιλίες του γένους Sedum σε εκτατικού τύπου φυτοδώματα και πράσινες στέγες χάρη στην πολύ συμπαγή ανάπτυξή του και την εξαιρετική προσαρμοστικότητά του στις σχετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Κατά την ανθοφορία του είναι πολύ ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Sedum ochroleucum ssp. Glaucum0760
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product