Sedum obtusifolium var. listoniae
Attributes
Ύψος 10cm
Width 30cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο
Colour Πράσινο - Ροζ - Φούξια
Cultivation Zone 6-7-8-9
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -20°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Sedum obtusifolium var. listoniae

Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή

Πρόκειται για βοτανική ποικιλία ενός πολυετούς είδους παχυφύτου που προέρχεται από τη Τουρκία και τον Καύκασο, όπου φύεται σε ξηρές, ανοιχτές βραχώδεις τοποθεσίες της ορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία pink stonecrop, καθώς και με το συνώνυμο Phedimus obtusifolius var. listonae. Αποκτά εξαιρετικά συμπαγή, πολύ πυκνή, έρπουσα ανάπτυξη ύψους 3 έως 10 cm και πλάτους 15 έως 30 cm. Αποτελείται από πολυάριθμους έρποντες, σαρκώδεις βλαστούς λαδοπράσινου χρώματος, ξυλώδεις στη βάση τους, οι οποίοι ριζώνουν στα σημεία επαφής τους με το έδαφος και φέρουν κατ' εναλλαγή σαρκώδη σπατουλωτά-αντωοειδή φύλλα με μήκος 2 έως 4 cm, τα οποία έχουν φωτεινό λαδοπράσινο χρώμα και σε συνθήκες καταπόνησς αποκτούν κοκκινωπές κηλίδες. Οι πολύ όμορφες, επίπεδες κυμοειδείς ταξιανθίες εμφανίζονται επάκρια των βλαστών από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αποτελούμενες από αναρίθμητα, πολύ μικρά αστεροειδή άνθη έντονου ροζ-φούξια χρώματος που μοιάζουν να καλύπτουν ολόκληρο το φυτό.

Καλλιέργεια

Πρόκειται για ένα φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, αντέχοντας ωστόσο και σε συνθήκες ελαφράς σκίασης, όπου ωστόσο παρατηρείται φτωχότερη ανθοφορία. Προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση και επιτρέπουν τον πλήρη αερισμό του επιφανειακού ριζώματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικά ψυχροανθεκτικό είδος, αντέχοντας σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 20 °C, χάνοντας ωστόσο μέρος του φύλλωματός του, ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες είναι αειθαλές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Το σχήμα και η εξάπλωσή του μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με την αφαίρεση των στελεχών που απαιτείται. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται πολύ εύκολα με μοσχεύματα στελέχους. 

Χρήσεις

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο θεαματικά και μοναδικής αισθητικής αξίας μέλη του γένους Sedum, το πανέμορφο αυτό παχύφυτο διακρίνεται για την εξαιρετικά έντονη και πυκνή ανθοφορία του, με τα έντονα ροζ-φούξια άνθη να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό χαλί χρώματος. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, χαλικόκηπους αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Ιδιαίτερα πολύτιμο για τη χρήση του μαζί με άλλα είδη και ποικιλίες του γένους Sedum σε εκτατικού τύπου φυτοδώματα και πράσινες στέγες χάρη στην πολύ συμπαγή ανάπτυξή του και την εξαιρετική προσαρμοστικότητά του στις σχετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Εξαιρετικά ενδιαφέρον όταν φυτεύεται σε τοιχία, ξερολιθιές, πρανή ή ακόμα και μεταξύ των πλακών σε μονοπάτια και πλακόστρωτες επιφάνειες. Κατά την ανθοφορία του είναι πολύ ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Sedum obtusifolium var. listoniae0759
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product