Sedum confusum
Attributes
Ύψος 40cm
Width 30cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο
Colour Πράσινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 7-8-9-10
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -15°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Sedum confusum

Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές είδος παχυφύτου που προέρχεται από το κεντρικό-ανατολικό Μεξικό, όπου φύεται σε ξηρές, πετρώδεις και βραχώδεις τοποθεσίες από την ορεινή έως την αλπική ζώνη. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία lesser Mexican stonecrop, καθώς και με τα συνώνυμα Sedum aoikon και Sedum purpusii. Αποκτά συμπαγή, πυκνή, ημιέρπουσα ανάπτυξη, σχηματίζοντας τάπητες ύψους 15 έως 40 cm και πλάτους 20 έως 30 cm. Αποτελείται από αναρίθμητους ημιέρποντες, χαλαρά διακλαδιζόμενους βλαστούς, ημιξυλώδεις στις βάσεις τους, οι οποίοι ριζώνουν κατά την επαφή τους με το έδαφος και φέρουν κατ' εναλλαγή αναρίθμητα σχετικά μικρά σαρκώδη ωοειδή φύλλα με μήκος 2 έως 6 cm τα οποία έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα και ενίοτε αποκτούν κοκκινωπές αποχρώσεις σε συνθήκες καταπόνησης. Οι πολύ όμορφες κυμοειδείς ταξιανθίες εμφανίζονται επάκρια των κορυφαίων τμημάτων του βλαστού από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αποτελούμενες από αναρίθμητα, πολύ μικρά αστεροειδή άνθη χρυσοκίτρινου χρώματος.


Καλλιέργεια


Πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, αντέχοντας ωστόσο και σε συνθήκες ελαφράς σκίασης, όπου ωστόσο παρατηρείται φτωχότερη ανθοφορία. Προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση και επιτρέπουν τον πλήρη αερισμό του επιφανειακού ριζώματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ένα σχετικά ευαίσθητο στο ψύχος είδος, αντέχοντας σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 15 °C, χάνοντας ωστόσο μέρος του φύλλωμάτος του, ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες είναι ημιαειθαλές έως αειθαλές. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Το σχήμα και η εξάπλωσή του μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με την αφαίρεση των στελεχών που απαιτείται. Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται πολύ εύκολα με μοσχεύματα στελέχους και σπόρους. 


Χρήσεις


Ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του είδος, το οποίο διακρίνεται για την αρκετά εύρωστη, ημιέρπουσα ανάπτυξή του και το πλούσιο, φωτεινό πράσινο φύλλωμα, το οποίο σχηματίζει χαλαρούς επάκριους ρόδακες ζωηρού πράσινου χρώματος στο κορυφαίο τμήμα των βλαστών. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, χαλικόκηπους αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Ιδιαίτερα πολύτιμο για τη χρήση του μαζί με άλλα είδη και ποικιλίες του γένους Sedum σε εκτατικού τύπου φυτοδώματα και πράσινες στέγες χάρη στην πολύ συμπαγή ανάπτυξή του και την εξαιρετική προσαρμοστικότητά του στις σχετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Κατά την ανθοφορία του είναι πολύ ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Sedum confusum0283
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product