Χαρακτηριστικά | |
Ύψος | 15cm |
Πλάτος | 60cm |
Ανθοφορία | Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο Οκτώβριο -Νοέμβριο |
Χρώμα | Μωβ - Λευκό |
Ζώνη καλλιέργειας | 8-9-10-11 |
Φως | Ήλιος - Ημισκιά |
Νερό | Μέτριο |
Ελάχιστη θερμοκρασία | -12,5°C |
Έδαφος | Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικά χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες |
Oxalis triangularis 'Myke'
Οικογένεια: Oxalidaceae
Περιγραφή
Είναι πολυετές βολβώδες φυτό, ποικιλία της Oxalis triangularis, που προέρχεται από την Βραζιλία και συναντάται με τις κοινές ονομασίες False Shamrock, Purple Shamrock και Ξινήθρα. Είναι περιζήτητο για την ομορφιά του. Φτάνει σε ύψος 10-15cm και πλάτος 30-60cm. Σχηματίζει πλούσια βλάστηση με συστάδα από τρίφυλλα φύλλα χρώματος σκούρο μπορντώ, τα οποία κλείνουν την νύχτα και ανοίγουν με το πρωινό φως. Κάθε φύλλο έχει το σχήμα μιας μικρής καρδιάς, αλλά είναι τριγωνικό όπως τα φτερά της πεταλούδας. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο κάνουν την εμφάνισή τους σε λεπτά στελέχη, πάνω από όμορφο φύλλωμα, τα ντελικάτα άνθη που αποτελούνται από 5 πέταλα, χρώματος λευκό ή λιλά. Είναι πολύ ελκυστικά στις πεταλούδες.
Καλλιέργεια
Είναι μακράς διάρκειας και πολύ εύκολο φυτό στην μεταχείριση του. Προτιμά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και τα ελαφρά αμμώδη έως μέτρια πηλώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Χρειάζεται πότισμα κατά την διάρκεια της ενεργής περιόδου ανάπτυξης αλλά πρέπει να αφήνεται να στεγνώνει η επιφάνεια ανάμεσα στα ποτίσματα. Είναι ανθεκτικό φυτό και αντέχει μέχρι τους -12,5°C, αλλά όχι στον παρατεταμένο παγετό. Σε μερικές περιοχές στον κόσμο θεωρείται επεκτατικό φυτό. Τα ώριμα φυτά κόβονται χαμηλά στο έδαφος, κάθε 3-5 χρόνια στις αρχές του καλοκαιριού ή κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκονται σε λήθαργο. Σε περιόδους παγετού, καλό είναι να προστατεύονται ή να αναπτύσσονται σε στεγασμένους χώρους. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο ή διαίρεση.
Χρήσεις
Χρησιμοποιείται ευρέως σε γλάστρες, μπορντούρες ή ως διακοσμητικό φυτό σε στεγασμένους χώρους. Επιπλέον, είναι εξαιρετικό ως εδαφοκαλυπτικό φυτό σε εύκρατες περιοχές. Στην μαγειρική, τα φύλλα τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα και έχουν όξινη γεύση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε οξαλικό οξύ. Τα φύλλα και τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση για τις σαλάτες. Επίσης, αν γίνει κατανάλωση σε μεγαλύτερες ποσότητες φύλλων, το οξαλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Τα ριζώματα τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα και έχουν γλυκιά γεύση.