Grevillea robusta
Χαρακτηριστικά
Ύψος 2500cm
Width 800cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο - Μάϊο - Ιούνιο
Colour Πράσινο - Πορτοκαλί - Κίτρινο
Cultivation Zone 10-11-12
Light Ήλιος
Water Μέτριο
Minimum Temperature -8°C
Terrain Αμμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Grevillea robusta

Οικογένεια: Proteaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα αειθαλές δενδρώδες είδος που προέρχεται από την ανατολική Αυστραλία, όπου φύεται σε υγρά δάση σε χαμηλά υψόμετρα. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύρωστο και ζωηρό είδος του γένους του, φτάνοντας κατά την ωριμότητα σε ύψος 12 έως 25 m και διάμετρο 4 έως 8 m. Ο φλοιός του κορμού έχει σκούρο γκρίζο-καφέ χρώμα και φέρει βαθιές αυλακώσεις, ενώ η αρχικά πυραμιδοειδής κόμη που αναρτάται σε αυτόν αποκτά σταδιακά πιο σφαιρικό σχήμα χάρη στην ανάπτυξη οριζοντίων κλάδων. Το εντυπωσιακό, εξαιρετικά πλούσιο φύλλωμα αποτελείται από πολυάριθμα έντονα διαιρεμένα, σχεδόν πτεροειδή με σκούρο πράσινο χρώμα στην άνω επιφάνειά τους και ασημόγκριζο στην κάτω, τα οποία έχουν δερματώδη υφή και φέρονται σπειροειδώς σε βραχείς βλαστούς που εκπτύσσονται από τους κλάδους. Οι εξαιρετικά θεαματικές ταξιανθίες εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, εκπτυσσόμενες κυρίως στους κορυφαίους κλάδους του δένδρου και αποτελούμενες από εκατοντάδες έντονα επιμήκη σωληνοειδή άνθη με ζωηρό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. 


Καλλιέργεια


Πρόκειται για ένα φυτό γρήγορης και ζωηρής ανάπτυξης, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια εγκατάστασής του, το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό, ευπροσάρμοστο, σκληρό και εύκολο στην καλλιέργειά του. Απαιτεί προσήλιες, ηλιόλουστες θέσεις και προσαρμόζεται σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών, εφόσον αυτά είναι καλά στραγγιζόμενα, αναπτυσσόμενο γρηγορότερα σε ελαφρώς υγρά, ελαφριά, πλούσια εδάφη με όξινη αντίδραση. Κατά την εγκατάστασή του, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ έχει μειωμένες ανάγκες σε μετέπειτα εργασίες συντήρησης. Έχει ιδιαίτερα χαμηλές ανάγκες σε άρδευση κατά την εγκατάστασή του, ενώ έπειτα μπορεί και να αναπτυχθεί σε σχεδόν πλήρως ξηρικές συνθήκες. Το προσδόκιμο ζωής του κυμαίνεται στα 30 έως 50 χρόνια, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Επιπλέον, είναι φυτό ανθεκτικό σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που αγγίζουν έως και τους - 8 °C, ωστόσο χάνοντας μέρος του φυλλώματός του σε θερμοκρασίες κάτω των 5 °C. Χορήγηση λιπασμάτων πλουσίων σε φώσφορο θα πρέπει να αποφεύγεται. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους, ημιξυλώδη μοσχεύματα και εμβολιασμό.


Χρήσεις


Αυτό το εξαιρετικά καλλωπιστικό πρωτεοειδές δέντρο αποτελεί μία από τις πιο χρήσιμες και θεαματικές επιλογές της σύγχρονης αστικής κηποτεχνίας, ξεχωρίζοντας για το εντυπωσιακό, έντονα διαιρεμένο, δίχρωμο φύλλωμά του, την εξαιρετικά θεαματική και πλούσια ανθοφορία του, καθώς και τη γρήγορη, ανθεκτική ανάπτυξή του. Ιδιαίτερα κατάλληλο για μεγάλους κήπους, πάρκα και κτήματα, όπου γρήγορα γεμίζει κενά, δύσκολα σημεία. Από τα πιο ανθεκτικά στη μόλυνση του αέρα και του εδάφους δενδρώδη είδη, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φύτευση σε υποβαθμισμένες αστικές τοποθεσίες. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για πλήθος εντόμων-επικονιαστών, όπως μέλισσες και πεταλούδες.


Ask us for the product
  • Product Code: Grevillea robusta0936
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product