Muhlenbergia capillaris
Χαρακτηριστικά
Ύψος 60cm
Width 90cm
Blossom Σεπτέμβριο - Οκτώβριο
Colour Πράσινο - Ροζ - Φούξια
Cultivation Zone 6-7-8-9
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature -29°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Muhlenbergia capillaris

Οικογένεια: Poaceae


Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες αγρωστώδες, το οποίο προέρχεται από την ανατολική και νοτιανατολική Βόρεια Αμερική, όπου φύεται σε ανοικτές τοποθεσίες με αμμώδες ή βραχώδες έδαφος. Είδος γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες pink muhly grass, hairawn muhly και pink hair grass. Κατά την ανθοφορία του, το ύψος του αγγίζει τα 60 cm, με το ύψος του πλούσιου φυλλώματος να είναι 20 έως 30 cm, ενώ το πλάτος του φτάνει τα 60 έως 90 cm. Το φυτό σχηματίζει έναν χαμηλό, πλούσιο θύσανο θολωτού σχήματος που αποτελείται από πολυάριθμα πολύ στενά, γραμμικά, όρθια έως ελαφρώς αψιδωτά φύλλα φωτεινού πράσινου χρώματος, μήκους 15 έως 35 cm και πλάτους 1 έως 3 mm, τα οποία αποκτούν αρχικά χαλκόχρωους και στην συνέχεια χρυσοκίτρινους τόνους με την πτώση των θερμοκρασιών. Από τον Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο, από την βάση του φυλλώματος εκπτύσσονται αναρίθμητες έντονα ανοικτές, αέρινες σύνθετες φοβοειδείς ταξιανθίες έντονου ροζ-φούξια χρώματος με όψη συννέφου, η οποίες δίνουν τη θέση τους σε ανοικτού καφέ χρώματος ταξικαρπίες που διατηρούνται μέχρι τις αρχές του χειμώνα.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προσαρμοζόμενο ωστόσο και σε ελαφρώς σκιερά σημεία, ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια. Προτιμά τα ελαφριά, σχετικά ξηρά, μετρίως γόνιμα, εξαιρετικά στραγγιζόμενα εδάφη, όμως προσαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος εδαφικών συνθηκών, αρκεί να επιτρέπεται ο πολύ καλός αερισμός των ριζών του. Φυτό πολύ ανθεκτικό στην παροδική ξηρασία των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και στα φτωχά, πετρώδη εδάφη. Ανθεκτικό στο ψύχος, αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 20 °C τουλάχιστον, με τα φυτά να νεκρώνουν όλα τα επίγεια μέρη τους, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Πρόκειται για φυτό με σχεδόν μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις, το οποίο μάλιστα σχηματίζει αργά αυξανόμενες συστάδες. Κατά τις αρχές της άνοιξης συνίσταται να αφαιρούνται τα νεκρά φύλλα του, καθώς και να κλαδεύεται στη βάση του κάθε δύο χρόνια, προκειμένου να προωθηθεί η ανανέωση της βλάστησης και να εξασφαλιστεί η υγεία του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και με σπόρους στις αρχές της άνοιξης.

 

Χρήσεις

 

Αναμφίβολα το θεαματικότερο είδος του γένους του, ξεχωρίζει για τις αναρίθμητες, εξαιρετικά πλούσιες, αέρινες ροζ-φούξια ταξιανθίες του, οι οποίες μοιάζουν να ίπτανται πάνω από το πλούσιο φύλλωμα, κινούμενες έντονα με το παραμικρό ρεύμα αέρα. Συνίσταται ιδιαίτερα για τη μαζική φύτευσή του κατά ομάδες ή γραμμές, για την συμμετοχή του σε παρτέρια και μπορντούρες πολυετών μαζί με άλλα πολυετή είδη, λειτουργώντας εξαιρετικά στο πίσω μέρος τους, καθώς και την χρήση του σε φυσικές λειμώνιες φυτεύσεις, βραχόκηπους και χαλικόκηπους, ιδίως σε κήπους με σύγχρονο, αστικό χαρακτήρα.  Πολύ ενδιαφέρον και για τη μεμονωμένη ή σε μικρές ομάδες φύτευσή  του ως κάθετο σημείο ενδιαφέροντος σε χαμηλιά παρτέρια μονοετών με έντονα χρώματα ή σε υγρές, παραλίμνιες ή παρόχθιες θέσεις, ακόμα και σε όχι τόσο φωτεινά σημεία. Κατάλληλο και για τη φύτευσή του πέριξ τοιχίων ή ακόμα και σε μεγάλους περιέκτες τοποθετημένους σε βεράντες, αυλές και εισόδους, ενώ οι αποξηραμένες ταξιανθίες του είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για χρήση τους στην ανθοδετική. 


Ask us for the product
  • Product Code: Muhlenbergia capillaris1235
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product