Eragrostis spectabilis
Χαρακτηριστικά
Ύψος 60cm
Πλάτος 100cm
Ανθοφορία Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο
Χρώμα Πράσινο - Κόκκινο - Φούξια
Ζώνη καλλιέργειας 5-6-7-8-9
Φως Ήλιος - Ημισκιά
Νερό Καθόλου - Μέτριο
Ελάχιστη θερμοκρασία -25°C
Έδαφος Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Eragrostis spectabilis

Οικογένεια: Poaceae


Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες αγρωστώδες, το οποίο προέρχεται από την ανατολική Βόρεια Αμερική, γνωστό στο εμπόριο  ως purple love grass. Κατά την ανθοφορία του, το ύψος του αγγίζει τα 60 cm, με το ύψος του πλούσιου φυλλώματος να είναι 20 έως 30 cm, ενώ το πλάτος του φτάνει το 1 m. Το φυτό σχηματίζει έναν χαμηλό, πλούσιο θύσανο θολωτού σχήματος που αποτελείται από πολυάριθμα στενά, επιμήκη λογχοειδή, αψιδωτά φύλλα έντονου πράσινου χρώματος. Από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο, από την βάση του φυλλώματος εκπτύσσονται αναρίθμητες έντονα ανοικτές, αέρινες σύνθετες φοβοειδείς ταξιανθίες φωτεινού φούξια-κόκκινου χρώματος με όψη σύννεφου, η οποίες δίνουν τη θέση τους σε αρχικά καφέ και στη συνέχεια αχυρόχρωες ταξικαρπίες που διατηρούνται μέχρι τις αρχές του χειμώνα.


Καλλιέργεια


 Είναι φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προσαρμοζόμενο ωστόσο και σε ημισκιερά σημεία, ιδίως σε περιοχές με θερμά καλοκαίρια. Προτιμά τα ελαφριά, σχετικά ξηρά, μετρίως γόνιμα, πολύ καλά στραγγιζόμενα εδάφη, όμως προσαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος εδαφικών συνθηκών. Φυτό ανθεκτικό στην παροδική ξηρασία των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και στα φτωχά, πετρώδη εδάφη. Πολύ ανθεκτικό στο ψύχος, αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 25 °C τουλάχιστον, με τα φυτά να νεκρώνουν όλα τα επίγεια μέρη τους, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Πρόκειται για φυτό με σχεδόν μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις, το οποίο μάλιστα σχηματίζει αργά αυξανόμενες συστάδες. Κατά τις αρχές της άνοιξης συνίσταται να αφαιρούνται τα νεκρά φύλλα του, καθώς και να κλαδεύεται στη βάση του κάθε δύο χρόνια, προκειμένου να προωθηθεί η ανανέωση της βλάστησης και να εξασφαλιστεί η υγεία του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και με σπόρους στις αρχές της άνοιξης.

 

Χρήσεις

 

Αναμφίβολα το θεαματικότερο είδος του γένους του, ξεχωρίζοντας για το φωτεινό μωβ-κόκκινο χρώμα των αέρινων ταξιανθιών του, οι οποίες μοιάζουν να ίπτανται πάνω από το πλούσιο φύλλωμα, κινούμενες έντονα με το παραμικρό ρεύμα αέρα. Η συγκεκριμένη ποικιλία ξεχωρίζει από τη τυπική μορφή του είδους για τα στενότερα φύλλα και την πλουσιότερη ανθοφορία της. Συνίσταται ιδιαίτερα για τη μαζική φύτευσή του κατά ομάδες ή γραμμές, για την συμμετοχή του σε παρτέρια και μπορντούρες πολυετών μαζί με άλλα πολυετή είδη, λειτουργώντας εξαιρετικά στο πίσω μέρος τους, καθώς και την χρήση του σε φυσικές λειμώνιες φυτεύσεις, βραχόκηπους και χαλικόκηπους, ιδίως σε κήπους με σύγχρονο, αστικό χαρακτήρα.  Πολύ ενδιαφέρον και για τη μεμονωμένη ή σε μικρές ομάδες φύτευσή  του ως κάθετο σημείο ενδιαφέροντος σε χαμηλά παρτέρια μονοετών με έντονα χρώματα ή σε υγρές, παραλίμνιες ή παρόχθιες θέσεις, ακόμα και σε όχι τόσο φωτεινά σημεία. Κατάλληλο και για τη φύτευσή του πέριξ τοιχίων ή ακόμα και σε μεγάλους περιέκτες τοποθετημένους σε βεράντες, αυλές και εισόδους, ενώ οι αποξηραμένες ταξιανθίες του είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για χρήση τους στην ανθοδετική. 


  • Product Code: Eragrostis spectabilis0205
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€