Arundo donax
Χαρακτηριστικά
Ύψος 600cm
Πλάτος 600cm
Ανθοφορία Αύγουστο - Σεπτέμβριο
Χρώμα Πράσινο - Κρεμ - Λευκό - Καφέ - Μωβ
Ζώνη καλλιέργειας 6-7-8-9-10
Φως Ήλιος - Ημισκιά
Νερό Μέτριο - Πολύ
Ελάχιστη θερμοκρασία -20°C
Έδαφος Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Arundo donax

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για πολυετές, ποώδες φυτό που προέρχεται από τη Μεσογειακή λεκάνη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου φύεται σε υγρές τοποθεσίες όπως όχθες ποταμών, βάλτοι, τέλματα και έλη. Το φυτό σχηματίζει εντυπωσιακές, πλούσιες, όρθιες πολυστέλεχες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να έχουν ευμετάβλητες διαστάσεις, φτάνοντας σε ύψος 3 έως 6, ενίοτε 10 m και πλάτος 2 έως 6 m, σταδιακά σχηματίζοντας εκτεταμένες, πυκνές αποικίες με τη βοήθεια του έρποντος ριζώματος. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα όρθια, γραμμικά, ισχυρά κυλινδρικά, κοίλα στελέχη γλαυκοπράσινου χρώματος, οι οποίοι φέρουν κατ' εναλλαγή επιμήκη, λογχοειδή φύλλα γλαυκοπράσινου χρώματος, μήκους 30 έως 80 cm και πλάτους 2 έως 6 cm, τα οποία έχουν λεία υφή και φέρουν τρίχες στη βάση τους. Από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο, στην άκρη των στελεχών εμφανίζονται πυκνές, σύνθετες φοβοειδείς ταξιανθίες μήκους 30 έως 60 cm και πλάτους 10 έως 20 cm, οι οποίες έχουν κρεμ-λευκό έως ανοικτό καφέ-μωβ χρώμα και ανάλαφρη υφή.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό πολύ γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και υγρά εδάφη, ενώ αναπτύσσεται εξαιρετικά σε νερό βάθους  έως 1 m. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως -  20 °C, ενώ σε κάθε περίπτωση τα φυτά νεκρώνουν όλα τα επίγεια μέρη τους υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Σε αντίθεση με φυτά του γένους Phragmites, πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στην εποχιακή ξηρασία, καθώς και σε νερά και εδάφη τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση αλάτων (αλκαλικά, ασβεστούχα, υφάλμυρα). Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με διαίρεση του ριζώματος, καθώς τα φυτά σπάνια παράγουν βιώσιμους σπόρους.

 

Χρήσεις

 

Αυτό το είδος καλαμιάς αποτελεί ένα χαρακτηριστικό αυτοφυές αγρωστώδες, το οποίο ξεχωρίζει για την ευελιξία και τη προσαρμοστικότητά του, τον εξαιρετικά έντονο ρυθμό ανάπτυξης και τις πολλές του χρήσεις. Ιδιαίτερα κατάλληλο για ομαδικές φυτεύσεις σε υγρές, σχετικά σκιερές παρόχθιες και παραλίμνιες τοποθεσίες, όπου μπορεί να χρησιμεύσει ως υπόβαθρο για άλλα, μικρότερα υδροχαρή και υδρόβια φυτά. Κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου και του χειμώνα, τα στελέχη σταδιακά νεκρώνονται ενώ συγκρατούν τις καλλωπιστικές ταξιανθίες, με το φυτό να παρουσιάζει ακόμα και τότε αισθητικό ενδιαφέρον. Το είδος αυτό, χάρη στην ανθεκτικότητά του σε περιοδικά ξηρές συνθήκες, είναι κατάλληλο για τη μεμονωμένη φύτευσή του ως σημείο γραμμικού ενδιαφέροντος σε μπορντούρες και παρτέρια μεγάλων κήπων και πάρκων. Πολύ χρήσιμο για τοποθεσίες με ιδιαίτερα κακή στράγγιση, καθώς και για τη διαμόρφωση προβληματικών σημείων με ελώδη, τελματώδη ή βαλτώδη χαρακτηριστικά. Αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της διάβρωσης και τη σταθεροποίηση εδαφών κοντά σε όχθες ποταμών, καθώς και για την βιοαπολύμανση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Πρόκειται για είδος που έχει τη τάση να σχηματίζει πυκνές, ταχυφυείς αποικίες που αποτρέπουν την ανάπτυξη και την επιβίωση άλλων ειδών (καλαμώνες). Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα φυτό το οποίο θα πρέπει να φυτεύεται με προσοχή, καθώς αλλοιώνει γρήγορα τα χαρακτηριστικά των υδάτινων οικοσυστημάτων στα οποία φύεται, προκαλώντας μεγάλη ζημιά όταν διαφεύγει στη φύση σε περιοχές όπου δεν είναι αυτοφυές (π.χ. Βόρεια Αμερική). Ανάμεσα στις αναρίθμητες αναφορές για την αξιοποίηση του είδους αυτού από τον άνθρωπο, συναντάμε χρήσεις των αποξηραμένων μερών του ως πρώτη ύλη για την κατασκευή οικιών, ενδυμάτων, εργαλείων, καλαθιών και μουσικών οργάνων.  • Product Code: Arundo donax0188
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€