Cyperus alternifolius
Χαρακτηριστικά
Ύψος 180cm
Width 80cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Πράσινο - Κίτρινο - Καφέ
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο - Πολύ
Minimum Temperature -6°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Cyperus alternifolius

Οικογένεια: Cyperaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για πολυετές, ποώδες φυτό που προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, όπου φύεται σε υγρές τοποθεσίες όπως βάλτοι και όχθες ποταμών και λιμνών. Το φυτό σχηματίζει πλούσιες, όρθιες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, σαρκώδες ρίζωμα, με τα φυτά να έχουν ευμετάβλητες διαστάσεις, φτάνοντας σε ύψος 50 έως 180 cm και πλάτος από 30 έως 80 cm. Το επίγειο τμήμα τους αποτελείται από πολυάριθμα όρθια, γραμμικά, άφυλλα στελέχη έντονου πράσινου χρώματος και τριγωνικής διατομής, στην άκρη των οποίων φέρονται ακτινωτά αρκετά επιμήκη λογχοειδή βράκτια με σκληρή, στιλπνή υφή. Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, στο κέντρο τους εμφανίζονται πολυάριθμα μικροσκοπικά κίτρινα-καφέ άνθη χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό γρήγορης έως πολύ γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και υγρά εδάφη, ενώ αναπτύσσεται εξαιρετικά σε ρηχό νερό βάθους 1 έως 15 cm. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως 0 °C, θερμοκρασία στην οποία όλα τα επίγεια μέρη του φυτού νεκρώνονται και αυτό αναβλαστάνει από το ρίζωμά του, ενώ αναφέρεται πως το φυτό πεθαίνει σε θερμοκρασίες μικρότερες των - 6 °C. Όταν φυτεύεται σε θέσεις μακριά από υδάτινα σώματα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συνεχής διαθεσιμότητα νερού, με τα φυτά να μην είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά σε θέση με ευνοϊκές συνθήκες. Αντιδρά εξαιρετικά καλά και γρήγορα στην αζωτούχο λίπανση, ενώ απαιτεί πολύ καλό αερισμό των ριζών του. Λόγω της τάσης του να δημιουργεί πυκνές συστάδες με μεγάλη ποσότητα νεκρού φυτικού υλικού στο κέντρο του, κάθε 2 με 3 χρόνια αυτές θα πρέπει να ανανεώνονται, ενώ όταν φυτεύεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες θα πρέπει να ελέγχεται η εξάπλωσή του. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με διαίρεση του ριζώματος ή με μοσχεύματα.

 

Χρήσεις

 

Το εξαιρετικά δημοφιλές είδος αυτό αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο αγαπητά και ευέλικτα υδροχαρή φυτά, το οποίο ξεχωρίζει για την εξωτική του εμφάνιση, η οποία θυμίζει αυτή του παπύρου, καθώς και την πολύ εύκολη καλλιέργεια και γρήγορη ανάπτυξή του. Ιδιαίτερα κατάλληλο για ομαδικές φυτεύσεις σε υγρές, σχετικά σκιερές παρόχθιες και παραλίμνιες τοποθεσίες, ως μέρος μεικτών μπορντούρων και παρτεριών σε υγρά εδάφη αλλά και ως ασυνήθιστο γλαστρόφυτο σε συχνά αρδευόμενα ή βυθισμένα στο νερό φυτοδοχεία. Πολύ χρήσιμο για τοποθεσίες με με ιδιαίτερα κακή στράγγιση, καθώς και για αβαθή τέλματα, στέρνες και συντριβάνια.


Ask us for the product
  • Product Code: Cyperus alternifolius0114
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product