Χαρακτηριστικά | |
Ύψος | 1,5m |
Πλάτος | 1,5m |
Ανθοφορία | Εποχιακή |
Χρώμα | Πράσινο - Κίτρινο - Ροζ |
Ζώνη καλλιέργειας | 8-9-10-11 |
Φως | Ήλιος - Ημισκιά |
Νερό | Μέτριο |
Ελάχιστη θερμοκρασία | -12,5°C |
Έδαφος | Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες |
Alpinia zerumbet 'Variegata'
Οικογένεια: Zingiberaceae
Περιγραφή
Ιθαγενές είδος της
ανατολικής Ασίας. Είναι κοινώς γνωστό ως shell ginger, pink porcelain lily, variegated
ginger και butterfly
ginger. Οι
ονομασίες «shell ginger» ή «shell
flower»
είναι συνήθως, επειδή τα ροζ άνθη του, ειδικά όταν είναι μπουμπούκια, μοιάζουν
με θαλάσσια όστρακα και το ρίζωμά του έχει άρωμα σαν το τζίντζερ. Είναι ένα ριζωματώδες, αειθαλές
τροπικό πολυετές που αναπτύσσεται σε όρθιες συστάδες ύψους 1,5m. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, με βαθύ
πράσινο χρώμα και εντυπωσιακές κίτρινες λωρίδες με μήκος 60cm και πλάτος 12cm. Διακρίνεται από τα άλλα μέλη της
οικογένειας των τζίντζερ από το γεγονός ότι τα άνθη της πέφτουν από τα άκρα των
φυλλωδών στελεχών αντί να αναπτύσσονται απευθείας από το ρίζωμα του φυτού. Έχουν
εμφάνιση κηρώδη, ελαφρώς ροζ, ανοικτά σαν χοάνη με κίτρινα εσωτερικά χείλη και
κόκκινο λαιμό με έναν ύπερο και τρεις στήμονες, αλλά μόνο ένας έχει γύρη. Τα άνθη
είναι αρωματικά και εμφανίζονται σε κρεμοκλαδείς ταξιανθίες το καλοκαίρι. Ο
καρπός είναι σφαιροειδής με πολλές ραβδώσεις.
Καλλιέργεια
Καλλιεργείται καλύτερα σε
πλούσια μεσαία υγρά, σε υγρά καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε πλήρη ηλιοφάνεια έως
μερική σκιά. Τα εδάφη δεν πρέπει να αφήνονται να στεγνώσουν. Σε εσωτερικούς χώρους,
πρέπει να έχει έντονο φως και υγρασία. Μπορεί επίσης να
καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς χώρους στον κήπο, αλλά τα ριζώματα θα πρέπει να
αποθηκεύονται σε κλειστούς χώρους κατά την διάρκεια του χειμώνα σε ξηρό μέσο
(όπως βερμικουλίτη) σε δροσερό δωμάτιο. Η άνθηση σπάνια εμφανίζεται πριν από το
δεύτερο έτος οπότε εντυπωσιάζει μόνο με το ελκυστικό της φύλλωμα.
Χρήσεις
Ιδανικό στολίδι μεμονωμένο
στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες ή μαζί με άλλα φυτά. Τα φύλλα του
χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και στην παραδοσιακή ιατρική. Οι μακριές
λεπίδες των φύλλων του φυτού χρησιμοποιούνται για την περιτύλιξη του zongzi,
ενός παραδοσιακού κινέζικου πιάτου από ρύζι γεμιστό. Στην Οκινάουα της
Ιαπωνίας, το φυτό είναι γνωστό στην τοπική διάλεκτο ως sannin ή στα ιαπωνικά ως getto. Τα φύλλα του
πωλούνται για την παρασκευή ενός τσαγιού βοτάνων, για να δώσει γεύση στα ζυμαρικά
και για την περιτύλιξη κέικ ρύζιου γνωστά ως mochi.