Lygeum spartum
Attributes
Ύψος 90cm
Width 70cm
Blossom Απρίλιο - Μαϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Γκρι - Πράσινο - Κρεμ
Cultivation Zone 6-7-8-9-10
Light Ήλιος
Water Μέτριο
Minimum Temperature -20°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Lygeum spartum

Οικογένεια: Poaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για πολυετές, ποώδες αγρωστώδες, το οποίο προέρχεται από τη Μεσογειακή λεκάνη, όπου φύεται σε ανοικτές, πετρώδεις, άγονες εκτάσεις. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες false esparto grass, cord grass και albardine. Το φυτό σχηματίζει άκαμπτους, εύρωστους, πυκνούς θυσάνους όρθιου σφαιρικού σχήματος ύψους 60 έως 90 cm και πλάτους 50 έως 70 cm, οι οποίοι αποτελούνται από πολυάριθμα  πολύ λεπτά, νηματοειδή-γραμμικά, όρθια φύλλα σκούρου γκριζοπράσινου χρώματος, μήκους 10 έως 30 cm και πλάτους 1 mm. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο εμφανίζονται πολυάριθμες σφαιρικές ταξιανθίες επάκρια μίσχων παρόμοιας εμφάνισης με αυτής των φύλλων, αποτελούμενες από 2 έως 3 σταχύδια που περιβάλλονται από μεταξένιες τρίχες και μεμβρανώδη βράκτια με φωτεινό κρεμ-εκρού χρώμα


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό στις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, ακόμα και σε περιοχές με ιδιαίτερα θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Προτιμά τα ελαφριά, μετρίως γόνιμα, σχετικά ξηρά, πολύ καλά στραγγιζόμενα εδάφη, όμως προσαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος εδαφικών συνθηκών, ωστόσο τα εδάφη με κακή στράγγιση θα πρέπει να αποφεύγονται. Φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην παροδική ξηρασία των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και σε ασβεστώδη και αλατούχα εδάφη. Ανθεκτικό στο ψύχος, αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 20 °C τουλάχιστον, με τα φυτά να νεκρώνουν μέρος του φυλλώματός τους, ενώ είναι σχετικά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Πρόκειται για φυτό με σχεδόν μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις. Κατά τέλη του χειμώνα συνίσταται να αφαιρούνται τα νεκρά φύλλα του, καθώς και να κλαδεύεται στη βάση του όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να προωθηθεί η ανανέωση της βλάστησης και να εξασφαλιστεί η υγεία του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.


Χρήσεις


Αυτό το αγέρωχης εμφάνισης αυτοφυές αγρωστώδες ξεχωρίζει για την αντίθεση μεταξύ του άκαμπτου, σκούρου γκριζοπράσινου φυλλώματός του και των μεταξένιων, λευκών-κρεμ ταξιανθιών του. Συνίσταται ιδιαίτερα για τη φύτευσή του ως σημείο ενδιαφέροντος μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες, για τη συμμετοχή του σε μεικτές ξηροφυτικές φυτεύσεις, για εκτεθειμένες, ξηρές παράκτιες θέσεις ή ακόμα και ως ασυνήθιστο γλαστρόφυτο σε μεγάλα φυτοδοχεία τοποθετημένα σε ηλιόλουστες βεράντες και αυλές. Αναφέρεται ότι οι ταξιανθίες του είναι εξαιρετικά κατάλληλες για τη χρήση τους σε συνθέσεις μετά την αποξήρανσή τους. Άλλες χρήσεις του συμπεριλαμβάνουν τη παρασκευή χρηστικών αντικειμένων όπως σχοινιών, χαλιών και υποδημάτων από τις ευλύγιστες και ισχυρές ίνες του, την παραγωγή χάρτου αλλά και την αποκατάσταση υποβαθμισμένων τοπίων με αλατούχα εδάφη.


Ask us for the product
  • Product Code: Lygeum spartum0422
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product