Phyllostachys aureosulcata
Attributes
Ύψος 800cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο
Cultivation Zone 7-8-9
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο - Πολύ
Minimum Temperature -18 ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 40mm

Phyllostachys aureosulcata

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από τη νότιανατολική Κίνα και το Βιετνάμ, όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες yellow groove bamboo. Το φυτό σχηματίζει εντυπωσιακές, ιδιαίτερα πυκνές, έντονα όρθιες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν εντυπωσιακό μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 4 έως 8 m και πλάτος 1,5 έως 2 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα έντονα όρθια, γραμμικά, ισχυρά κυλινδρικά, κοίλα στελέχη διαμέτρου 4 cm, φωτεινού γλαυκοπράσινου χρώματος και λείας υφής, οι οποίοι φέρουν χαρακτηριστικές βάσεις με βραχέα μεσογονάτια σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ, καθώς και 2 ευδιάκριτες ραβδώσεις χρυσοκίτρινου χρώματος. Φέρουν στο ανώτερο ήμισύ τους πολυάριθμους βραχείς κλαδίσκους στους οποίους αναρτώνται 2 έως 3 λογχοειδή φύλλα ζωηρού πράσινου χρώματος, μήκους 12 cm και πλάτους 1,4 cm, τα οποία έχουν αδρή υφή. Οι νέοι βλαστοί εμφανίζονται στη περιφέρεια της βάσης του φυτού από τον Απρίλιο έως το Μάιο και περιβάλλονται από λεπιοειδείς βάσεις φύλλων (κολεοί) με πράσινο-μωβ χρώμα, πλούσια καστανέρυθρη στίξη και ελαφριά λευκόγκριζη επίπαση, ενώ όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 18 °C, με τα φυτά να διατηρούν υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Όπως και πολλά είδη μπαμπού, τα ψηλά στελέχη του είναι αρκετά ευπαθή σε ισχυρό αέρα, στον οποίον τσακίζουν σχετικά εύκολα. Για το λόγο αυτό, συνίσταται να προστατεύονται οι ψηλότεροι βλαστοί του σε δεσμίδες των 5 ή των 10 όταν εγκαθίσταται σε εκτεθειμένες θέσεις. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 70 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Ένα πολύ όμορφο και δημοφιλές μπαμπού μεγάλου μεγέθους, το οποίο διακρίνεται για τη χαρακτηριστική 'ζιγκ-ζαγκ' βάση των βλαστών του. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μαζική φύτευσή του σε μεγάλους κήπους και πάρκα, όπου δημιουργεί σχεδόν αδιαπέραστες συστάδες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως φυτοφράχτες για τον περιορισμό ορατότητας. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο κάθετου ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αναφέρεται ότι οι νεαροί βλαστοί είναι εδώδιμοι και καταναλώνονται από τους ιθαγενείς πληθυσμούς των περιοχών της Κίνας που αυτοφυεί. Την ίδια στιγμή, όπως και σε άλλα είδη μπαμπού αντίστοιχου μεγέθους, οι ξηροί βλαστοί του έχουν πλήθος χρήσεων ως κατασκευαστικό υλικό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, επιπλοποιία και οργανοποιία της Άπω Ανατολής.


Ask us for the product
  • Product Code: Phyllostachys aureosulcata0051
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product