Soleirolia soleirolii
Attributes
Ύψος 5cm
Width 150cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο
Colour Πράσινο
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ημισκιά - Σκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature -7ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Soleirolia soleirolii

Οικογένεια: Urticaceae

Περιγραφή


Πρόκειται για πολυετές, αειθαλές ποώδες φυτό το οποίο προέρχεται από τη δυτική Μεσογειακή λεκάνη (Κορσική, Σαρδηνία), όπου φύεται σε κυρίως σε υγρές, πετρώδεις τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες mind your own business, bits and pieces, Corsican curse, peace in the home, baby’s tears και angel’s tears. Το φυτό σχηματίζει εξαιρετικά συμπαγείς, επίπεδους και εξαιρετικά εκτεταμένους τάπητες ύψους 2,5 έως 5 cm και πλάτους 1 έως 1,5 m, εξαπλωνόμενο με τη βοήθεια των έρποντων, έντονα διακλαδιζόμενων βλαστών του, οι οποίοι ριζώνουν κατά την επαφή τους με το έδαφος. Πάνω σε αυτούς φέρεται το πολύ πλούσιο φύλλωμα, το οποίο αποτελείται από πολύ μικρά, στρογγυλά-ωοειδή φύλλα μήκους 4 έως 5 mm, φωτεινού πράσινου χρώματος και στιλπνής υφής. Από το Μάιο έως τον Ιούνιο εκπτύσσονται τα μικροσκοπικά, λευκωπά απέταλα άνθη του, τα οποία ωστόσο είναι σχεδόν αόρατα και δίχως κάποιο καλλωπιστικό ενδιαφέρον.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, πολύ ταχυφυές, ζωηρό και εύρωστο στις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε ημισκιερά ή και σκιερά σημεία, ενώ φωτεινά, ηλιόλουστα σημεία θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα στο φύλλωμα. Προτιμά τα ελαφριά, υγρά, σχετικά γόνιμα, πολύ καλά στραγγιζόμενα εδάφη, αναπτυσσόμενο φτωχά σε ξηρά ή κακώς αεριζόμενα εδάφη. Σχετικά ευαίσθητο στο ψύχος, αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 7 °C τουλάχιστον, με τα φυτά να νεκρώνουν μέρος του φυλλώματός τους, ενώ παραμένει αειθαλές σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. Το πότισμά του αυξάνεται το καλοκαίρι και μειώνεται το χειμώνα. Πρόκειται για φυτό με σχεδόν μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις, το οποίο μάλιστα σχηματίζει πολύ πυκνές, αργά αυξανόμενες σε μέγεθος συστάδες, ενίοτε δύσκολο να απομακρυνθούν. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των φυτών.

Χρήσεις


Ένα από τα πιο ευέλικτα, χρήσιμα και χαριτωμένα φυτά της σύγχρονης κηποτεχνίας, το ιδιαίτερο αυτό είδος αξίζει μία θέση σε κάθε κήπο, ξεχωρίζοντας για το πολύ πυκνό και πλούσιο φύλλωμά του, που θυμίζει βρύα, καθώς και τη πολύ συμπαγή, ταπητοειδή ανάπτυξή του. Συνίσταται ιδιαίτερα για τη χρήση του ως εδαφοκαλυπτικό σε σκιερά σημεία όπως βάσεις δέντρων ή δύσκολες γωνιές του κήπου, όπου λίγα άλλα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά.  Πολύ ενδιαφέρον και για τη μαζική φύτευσή του κατά ομάδες ή γραμμές, λειτουργώντας εξαιρετικά σε μονοπάτια, το μπροστινό μέρος μπορντούρων ή ως σημείο οριζόντιου ενδιαφέροντος, ιδίως σε κήπους με σύγχρονο, αστικό χαρακτήρα. Κατάλληλο και για τη φύτευσή του πέριξ κι ενδιαμέσως πλακών και άλλων σκληρών επιφανειών, σε παρόχθιες ή παραλίμνιες θέσεις, βραχόκηπους ή ακόμα και σε περιέκτες τοποθετημένους σε βεράντες, μπαλκόνια, αυλές και εισόδους με βόρειο προσανατολισμό. Επίσης, είναι κατάλληλο και για καλλιέργεια ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε γλάστρες, τερράρια ή ακόμα και σε κάθετους κήπους.


Ask us for the product
  • Product Code: Soleirolia soleirolii0095
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product