Sasa veitchii
Attributes
Ύψος 90cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο - Κρεμ - Λευκό
Cultivation Zone 6-7-8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο - Πολύ
Minimum Temperature -25ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 7mm

Sasa veitchii

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από την Ιαπωνία και τη νότια νήσο Σαχαλίνη (Ρωσία), όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία Kuma Zasa bamboo. Το φυτό σχηματίζει πολύ εντυπωσιακές, εξαιρετικά πυκνές σχετικά συμπαγείς συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν μικρό μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 60 έως 90 cm, ενίοτε έως 1,5 m, και πλάτος 0,5 έως 1 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα όρθια, γραμμικά, κυλινδρικά ξυλώδη στελέχη διαμέτρου 0,5 έως 0,7 cm, πλούσιου κιτρινοπράσινου χρώματος και στιλπνής υφής. Φέρουν στο ανώτερο ήμισύ τους κατ' εναλλαγή πολυάριθμους βραχείς κλαδίσκους σε ομάδες των 1 έως 3 ανά κόμβο, στους οποίους αναρτώνται 2 έως 3 επιμήκη λογχοειδή φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, μήκους 20 έως 25 cm και πλάτους 4 έως 5 cm, τα οποία έχουν ελαφρώς αδρή υφή και αποκτούν ευδιάκριτα λευκά-κρεμ περιθώρια τους χειμερινούς μήνες. Οι νέοι βλαστοί εμφανίζονται στη περιφέρεια της βάσης του φυτού κατά τα τέλη του Μαΐου και περιβάλλονται από λεπιοειδείς βάσεις φύλλων (κολεοί) με αρχικά έντονο πράσινο χρώμα και βελούδινη υφή, οι οποίες σύντομα ξηραίνονται, ενώ όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό σχετικά γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 25 °C, με τα φυτά να διατηρούν υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συμπαγείς συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 50 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Ένα πολύ ασυνήθιστο, εξαιρετικά ενδιαφέρον είδος μπαμπού μικρού μεγέθους, το οποίο διακρίνεται για το ποικιλόχρωμο φύλλωμα, με τα όμορφα φύλλα να αποκτούν φωτεινά λευκά-κρεμ περιθώρια με την έλευση των χαμηλών θερμοκρασιών. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μαζική φύτευσή του σε κήπους και πάρκα, όπου δημιουργεί σχεδόν αδιαπέραστες, σχετικά χαμηλές συστάδες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως φυτοφράχτες οριοθέτησης ή/και μερικού περιορισμού της ορατότητας. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Ιδιαίτερα χρήσιμο και κατάλληλο και για τη καλλιέργειά του σε μεγάλα φυτοδοχεία σε σχετικά φωτεινούς εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. Το είδος αυτό, πέρα από τους εδώδιμους νεαρούς βλαστούς, καλλιεργείται κυρίως για τη χρήση του στην παρασκευή ψαθών και υφασμάτων, αλλά και ως φαρμακευτικό φυτό.


Ask us for the product
  • Product Code: Sasa veitchii0984
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product