Pennisetum setaceum
Attributes
Ύψος 70cm
Width 60cm
Blossom Αύγουστο - Σεπτέμβριο
Colour Πράσινο - Ροζ
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Μέτριο
Minimum Temperature -6°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Pennisetum setaceum

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή


Πρόκειται για πολυετές, ποώδες αγρωστώδες το οποίο προέρχεται από την βόρεια και ανατολική Αφρική, καθώς και την Αραβική χερσόνησο, όπου φύεται κυρίως σε ανοιχτές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Είναι γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία feathertop grass, καθώς και με τα συνώνυμα Cenchrus longisetus, Cenchrus villosus και Pennisetum angustifolium. Το φυτό σχηματίζει έναν σχετικά συμπαγή, πολύ πλούσιο, φουντωτό θύσανο θολωτού σχήματος, ύψους 60 έως 70 cm και πλάτους 60 cm, ο οποίος αποτελείται από αναρίθμητα σχετικά βραχεία, στενά, γραμμικά, αψιδωτά φύλλα φωτεινού πράσινου χρώματος, μήκους 15 έως 30 cm και πλάτους 1 έως 3 mm, τα οποία αποκτούν αρχικά χρυσοκίτρινες και στην συνέχεια μπεζ αποχρώσεις το φθινόπωρο και το χειμώνα. Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο εκπτύσσονται οι εντυπωσιακές, πλάγιες έως κρεμοκλαδείς, σταχυόμορφες φοβοειδείς ταξιανθίες συνολικού ύψους 1 έως 1,5 m και μήκους 30 έως 40 cm, οι οποίες έχουν αρχικά λευκορόδινο και στη συνέχεια αχυρόχρωο-εκρού χρώμα, έντονα επίμηκες-γραμμικό έως ελαφρώς αψιδωτό σχήμα και μεταξένια υφή, διατηρούμενες ως ταξικαρπίες έως τις αρχές του χειμώνα.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό με αρκετά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, με τη σκίαση να μειώνει αισθητά την ένταση της ανθοφορίας του. Προτιμά τα ελαφριά, μετρίως γόνιμα, σχετικά ξηρά, εξαιρετικά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, όμως προσαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος εδαφικών συνθηκών, αρκεί να επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό των ριζών. Φυτό αρκετά έως πολύ ανθεκτικό στην παροδική ξηρασία των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και σε φτωχά, πετρώδη εδάφη. Σχετικά ευαίσθητο στο ψύχος, αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 6 °C τουλάχιστον, με τα φυτά να νεκρώνουν το όλο το φύλλωμά τους, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Πρόκειται για φυτό με σχεδόν μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις, το οποίο μάλιστα σχηματίζει αργά αυξανόμενες συστάδες. Συστήνεται να κλαδεύεται στη βάση του κατά το τέλος του χειμώνα, προκειμένου να προωθηθεί η ανανέωση της βλάστησης και να εξασφαλιστεί η υγεία του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς και με σπόρους την άνοιξη, συχνά αυτοσπειρώμενο σε μεγάλους αριθμούς σε ευνοϊκές συνθήκες. 


Χρήσεις


Αυτό το ιδιαίτερα καλλωπιστικό αγρωστώδες ανήκει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο και τη σύγχρονη κηποτεχνία γένος, το οποίο ξεχωρίζει κυρίως για τις γοητευτικές, μεταξένιες ταξιανθίες που παράγει σε μεγάλους αριθμούς το καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο είδος ξεχωρίζει για τις εξαιρετικά ευμεγεθείς, επιμήκεις και αψιδωτές ταξιανθίες του. Ως εκ τούτου, μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλα καλλωπιστικά αγρωστώδη αλλά και άλλα πολυετή φυτά για να δημιουργήσει θεαματικούς συνδυασμούς. Παράλληλα, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φυτό που αναδεικνύεται εξαιρετικά σε μαζικές φυτεύσεις κατά ομάδες ή γραμμές, σε μεικτές μπορντούρες και παρτέρια με άλλα πολυετή είδη ή τοποθετούμενο σε υγρές παρόχθιες και παραλίμνιες θέσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο ενδιαφέροντος σε ανοικτές τοποθεσίες, καθώς και ως ασυνήθιστο γλαστρόφυτο σε μεγάλους περιέκτες. Οι εντυπωσιακές ταξιανθίες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθοσυνθέσεις ή ως αποξηραμένη διακόσμηση σε ανθοδοχεία. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται ώστε να αποτραπεί η διαφυγή του από την καλλιέργεια, καθώς πρόκειται για ένα έντονα επεκτατικό είδος που μπορεί εύκολα να καταστεί εισβάλλον.


Ask us for the product
  • Product Code: Pennisetum setaceum0231
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product