CACAO CEREMONY
Το cacao ceremony είναι μια απελευθερωτική και ξεχωριστή βραδιά ανοίγματος, ένωσης και χαράς όπου θα απολαύσουμε όλοι μαζί ένα ρόφημα αυθεντικού ακατέργαστου κακάο μέσα σε έναν τελετουργικό κύκλο με βιωματικό παιχνίδι και διαλογισμό με ζωντανό σαμάνικο τύμπανο, κρουστά και χορό.
Οι τελετουργίες κακάο προέρχονται από την κουλτούρα των Μάγιας και των Αζτέκων της Αμερικής και είναι μια βαθιά ενωτική γιορτή για τη σύνδεση των ανθρώπων, την ενθάρρυνση της έκφρασης, το άνοιγμα της καρδιάς και την αυθόρμητη χαρά που προκαλεί η κατανάλωση κακάο λόγω της σεροτονίνης!
Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ
Ο συνδυασμός της κατανάλωσης ωμής πάστας κακάο και της εμπειρίας της αναπνοής, ρυθμικού ήχου, κίνησης και διαλογισμού είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που ανοίγει την καρδιά, αυξάνει τη συχνότητα δόνησης σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας και ανοίγει τις πόρτες σε διαστάσεις απόλαυσης, ευδαιμονίας, αισθησιασμού και Ειρήνης.
Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού κύκλου, θα πιούμε ακατέργαστη βιολογική πάστα κακάο από το Περού, που παράγεται από μικρές οικογενειακές φάρμες με βιοδυναμικές τεχνικές καλλιέργειας προσαρμοσμένες από γενιά σε γενιά. Έτσι, το Ceremonial Cacao που θα απολαύσουμε, παράγεται με μεγάλη αγάπη και φροντίδα για να διασφαλιστεί ότι διατηρεί όλες τις φαρμακευτικές και πνευματικές του ιδιότητες.
Μέσα στην ένωση του κύκλου, μοιραζόμαστε αυτά που θέλουμε να αφήσουμε και αυτά που καλούμε, δημιουργούμε μια πρόθεση, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας μέσα από βιωματικά παιχνίδια αυτογνωσίας, συνδεόμαστε μέσω του ρυθμικού ήχου, της κίνησης, της αναπνοής και του διαλογισμού. Αυτό ανοίγει απαλά την καρδιά μας και φέρνει νέες ευκαιρίες για προσωπική έμπνευση και ανάπτυξη.
Ο κύκλος του κακάο είναι ένας ασφαλής και οικείος χώρος και οι άνθρωποι που παρευρίσκονται πάντα εκπλήσσονται με το πώς μπορούν να ανοιχτούν στους άλλους, ειδικά όταν αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι είμαστε όλοι ένας καθρέφτης ο ένας για τον άλλον, με παρόμοιους φόβους, βάσανα, ελπίδες και όνειρα.
Η ενέργεια του κύκλου υποστηρίζει τόσο την εξωτερίκευση όσο και την ενδοσκόπηση και δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να συνδεθούμε με τις ιστορίες της καρδιάς μας και εκεί να εντοπίσουμε περιοχές που μας προκαλούν περιορισμούς και πόνο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ
Οι τελετές κακάο τελούνταν εδώ και 1000 χρόνια από τις αυτόχθονες φυλές της Κεντρικής Αμερικής και το κακάο θεωρούνταν η «Τροφή των Θεών», μια ένωση που οδήγησε στην επιστημονική ονομασία του δέντρου κακάο, Theobroma cacao που στα ελληνικά απαρτίζεται από τις λέξεις Theo (Θεός) και broma (τροφή). = η τροφή των θεών.
Τόσο εκλεκτή και πολύτιμή ήταν αυτή η τροφή που χρησιμοποιήθηκε και ως νόμισμα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους πνευματικούς πρεσβύτερους των Μάγια, το Πνεύμα του Κακάο ήταν μια από τις πιο ισχυρές θεότητες στην αρχαία κοσμολογία των Μάγια. Ένας γηγενής μύθος από αυτές τις περιοχές μας λέει ότι κάθε φορά που απειλείται η ισορροπία μεταξύ ανθρώπων και φύσης, το κακάο έρχεται από το τροπικό δάσος για να ανοίξει τις καρδιές των ανθρώπων και να επαναφέρει τον πλανήτη σε κατάσταση αρμονίας.
Το κακάο θεωρείται πλέον ως υπερτροφή και υπάρχουν σύγχρονοι αυτόχθονες πληθυσμοί στην Κεντρική και Νότια Αμερική που συνεχίζουν μέχρι σήμερα τη χρήση κακάο στις σαμάνικες τελετές τους για να διευκολύνουν ένα είδος συλλογικού Lucid Dream όπου όλοι ταξιδεύουν μαζί σε μια άλλη διάσταση.
Τι είναι το ακατέργαστο κακάο;
Το κακάο είναι η ακατέργαστη, μη επεξεργασμένη σοκολάτα. Παρασκευάζεται με ψυχρή έκθλιψη, από καβουρδισμένους κόκκους κακάο η οποία διατηρεί το θρεπτικό περιεχόμενο των κόκκων. Το κακάο είναι η πιο σύνθετη φαρμακολογικά τροφή στη φύση. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει πάνω από 300 θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ωμέγα-6, βιταμίνη C, χρώμιο, ιχνοστοιχεία, θείο, ψευδάργυρο και χαλκό για να αναφέρουμε μερικά. Το ειδικό συστατικό των καρπών κακάο είναι η θεοβρωμίνη, ένα φυσικό διεγερτικό που έχει μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιο ήπιο από την καφεΐνη. Αντί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας όπως κάνει η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη τα διαστέλλει.
Η εμπορική επεξεργασμένη σοκολάτα που αναπτύχθηκε τα τελευταία 200 χρόνια παρασκευάζεται με καβουρδισμένο κακάο, ζάχαρη, γάλα και άλλα συστατικά που εξαλείφουν αυτές τις ενώσεις από το πραγματικό κακάο κατά 99% έως 80%. Μελέτες έχουν βρει ότι η προσθήκη γαλακτοκομικών εμποδίζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών στη σοκολάτα. Ενώ η επεξεργασμένη σοκολάτα μπορεί να έχει νόστιμη γεύση, τα οφέλη του κακάο βρίσκονται μόνο στην ακατέργαστη μορφή. Το ωμό κακάο περιέχει σχεδόν τέσσερις φορές την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από την κανονική επεξεργασμένη μαύρη σοκολάτα.
Ποια είναι τα θεραπευτικά οφέλη του ακατέργαστου κακάο:
-Άνοιγμα καρδιάς, ιδανικό για εσωτερική εργασία και απελευθέρωση συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων. Αυξάνει το αίσθημα σύνδεσης με μεγαλύτερη συνείδηση.
-Εμβάθυνση πνευματικών και δημιουργικών πρακτικών όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η γραφή, ο χορός, η μουσική, οι θεραπευτικές μέθοδοι, το κιρτάν – για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
-Αντικαταθλιπτικό: η μόνη τροφή που απελευθερώνει θεραπευτικά επίπεδα χημικών ουσιών του εγκεφάλου με καλή αίσθηση, όπως η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες, η ντοπαμίνη και η «χημική ουσία της αγάπης» φαινυλαιθυλαμίνη.
-Αγγειοδιασταλτικό, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, το σώμα και το πεπτικό σύστημα έως και 40%.
-Αποτοξινωτικό συκωτιού.
-Αυξάνει τη λίμπιντο.
-Χορταίνει το συναίσθημα της πείνας και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους (σε χαμηλότερες δόσεις).
Τον τελετουργικό κύκλο κακάο συντονίζει η Φαίη Καραμέρου και τους σαμάνικους ρυθμούς με τα κρουστά προσφέρει ο Νίκος Νικολακόπουλος.