Bambusa vulgaris
Attributes
Ύψος 1200cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο - Πολύ
Minimum Temperature -1°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 90mm

Bambusa vulgaris

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από τη νότια Κίνα και το Βιετνάμ, όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία common bamboo. Το φυτό σχηματίζει ιδιαίτερα εντυπωσιακές, πολύ πυκνές, έντονα όρθιες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν εντυπωσιακό μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 8 έως 12 m, ενίοτε έως και 20 m, και πλάτος 4 έως 7 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα έντονο όρθια, γραμμικά, ισχυρά κυλινδρικά, κοίλα στελέχη διαμέτρου 5 έως 9 cm, έντονου πράσινου χρώματος και λείας υφής, αρχικά καλυπτόμενα από ελαφριά λευκόγκριζη επίπαση, με τα μεσογονάτια να φέρουν ανοιχτά καφέ υπολείμματα κολεών, γκρίζα επίπαση και ενίοτε εναέριες ρίζες. Φέρουν στο ανώτερο ήμισύ τους κατ' εναλλαγή πολυάριθμους βραχείς κλαδίσκους στους οποίους αναρτώνται 5 έως 10 λογχοειδή φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, μήκους 10 έως 30 cm και πλάτους 1,3 έως 2,5 cm, τα οποία έχουν αδρή υφή. Οι νέοι βλαστοί εμφανίζονται στη περιφέρεια της βάσης του φυτού κατά τα τέλη του Μαΐου και περιβάλλονται από λεπιοειδείς βάσεις φύλλων (κολεοί) με καφεκίτρινο χρώμα και μωβ-καστανή βάση, οι οποίες σύντομα ξηραίνονται, ενώ όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό πολύ γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 1 °C, με τα φυτά να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του φυλλώματός τους υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, επομένως θα πρέπει να επιλέγεται μόνο σε περιοχές με πολύ ήπιους χειμώνες. Όπως και πολλά είδη μπαμπού, τα ψηλά στελέχη του είναι αρκετά ευπαθή σε ισχυρό αέρα, στον οποίον τσακίζουν σχετικά εύκολα. Για το λόγο αυτό, συνίσταται να προστατεύονται οι ψηλότεροι βλαστοί του σε δεσμίδες των 5 ή των 10 όταν εγκαθίσταται σε εκτεθειμένες θέσεις. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 70 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Αναμφίβολα το πιο ευρέως διαδεδομένο στον πλανήτη είδος μπαμπού, το θεαματικό είδος αυτό διακρίνεται για την εξαιρετικά ζωηρή, εύρωστη και πυκνή ανάπτυξή του καθώς και την εξαιρετικά πλούσια κόμη του, σχηματίζοντας σταδιακά αδιαπέραστες δενδρώδεις συστάδες που δίνουν την εντύπωση δάσους. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μαζική φύτευσή του σε μεγάλους κήπους και πάρκα, όπου δημιουργεί σχεδόν αδιαπέραστες συστάδες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως φυτοφράχτες για τον περιορισμό ορατότητας. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο κάθετου ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Οι νεαροί βλαστοί είναι ιδιαίτερα εύγεστοι και καταναλώνονται στις περισσότερες χώρες της Ασίας, πλέον καλλιεργούμενοι σε μεγάλες εκτάσεις για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησής τους. Την ίδια στιγμή, όπως και σε άλλα είδη μπαμπού αντίστοιχου μεγέθους, οι ξηροί βλαστοί του έχουν πλήθος χρήσεων ως κατασκευαστικό υλικό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, επιπλοποιία και οργανοποιία της Άπω Ανατολής.


Ask us for the product
  • Product Code: Bambusa vulgaris0319
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product