Bambusa textilis
Χαρακτηριστικά
Ύψος 1000cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο - Πολύ
Minimum Temperature -8ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 50mm

Bambusa textilis

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από τη νότια Κίνα και το Βιετνάμ, όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία weaver's bamboo. Το φυτό σχηματίζει ιδιαίτερα εντυπωσιακές, πολύ πυκνές, έντονα όρθιες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν εντυπωσιακό μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 8 έως 10 m και πλάτος 3 έως 6 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα έντονο όρθια, γραμμικά, ισχυρά κυλινδρικά, κοίλα στελέχη διαμέτρου 3 έως 5 cm, σκούρου πράσινου χρώματος και λείας υφής, αρχικά καλυπτόμενα από ελαφριά λευκόγκριζη επίπαση, με τα μεσογονάτια να φέρουν ανοιχτά καφέ υπολείμματα κολεών. Φέρουν στο ανώτερο ήμισύ τους κατ' εναλλαγή πολυάριθμους βραχείς κλαδίσκους στους οποίους αναρτώνται 5 έως 10 λογχοειδή φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, μήκους 9 έως 17 cm και πλάτους 1 έως 2 cm, τα οποία έχουν αδρή υφή. Οι νέοι βλαστοί εμφανίζονται στη περιφέρεια της βάσης του φυτού κατά τα τέλη του Μαΐου και περιβάλλονται από λεπιοειδείς βάσεις φύλλων (κολεοί) με καφεκίτρινο χρώμα και μωβ-καστανή βάση, οι οποίες σύντομα ξηραίνονται, ενώ όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό πολύ γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 8 °C, με τα φυτά να διατηρούν υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Όπως και πολλά είδη μπαμπού, τα ψηλά στελέχη του είναι αρκετά ευπαθή σε ισχυρό αέρα, στον οποίον τσακίζουν σχετικά εύκολα. Για το λόγο αυτό, συνίσταται να προστατεύονται οι ψηλότεροι βλαστοί του σε δεσμίδες των 5 ή των 10 όταν εγκαθίσταται σε εκτεθειμένες θέσεις. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 70 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Από τα πιο θεαματικά και χαρακτηριστικά είδη μπαμπού με πολύ μεγάλο μέγεθος, το υποβλητικό είδος αυτό διακρίνεται για την εξαιρετικά ζωηρή και πυκνή ανάπτυξή του, σχηματίζοντας σταδιακά αδιαπέραστες δενδρώδεις συστάδες που δίνουν την εντύπωση δάσους. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μαζική φύτευσή του σε μεγάλους κήπους και πάρκα, όπου δημιουργεί σχεδόν αδιαπέραστες συστάδες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως φυτοφράχτες για τον περιορισμό ορατότητας. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο κάθετου ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Το είδος αυτό, πέρα από τους εδώδιμους νεαρούς βλαστούς, καλλιεργείται κυρίως για τη χρήση του στην παρασκευή ψαθών και υφασμάτων, αλλά και ως φαρμακευτικό φυτό.


Ask us for the product
  • Product Code: Bambusa textilis0320
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product