Acer cappadocicum 'Aureum'
Attributes
Ύψος 1500cm
Width 2000cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο - Μάϊο
Colour Καφέ - Κίτρινο - Πράσινο
Cultivation Zone 5-6-7-8-9
Light Ημισκιά - Σκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature - 26 °C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες

Acer cappadocicum 'Aureum'

Οικογένεια: Sapindaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία του Acer cappadocicum, ενός πολυετούς, φυλλοβόλου δενδρώδους είδους που προέρχεται από τη δυτική και τη κεντρική Ασία, όπου φύεται σε μεικτά φυλλοβόλα δάση στην ημιορεινή και την ορεινή ζώνη. Αποκτά πλούσια, αρκετά εύρωστη δενδρώδη ανάπτυξη σφαιρικού έως ελαφρώς θολωτού σχήματος με πυκνή, σχετικά ορθόκλαδη κόμη και φτάνει σε ύψος 10 έως 15 m και πλάτος 12 έως 20 m. Το πυκνό φύλλωμα φέρεται σε επιμήκη κλαδιά που αναρτώνται σε σκούρο καφέ-γκρίζο κορμό, αποτελείται από μεγάλα, επτάλοβα φύλλα μήκους 8 έως 14 cm και πλάτους 10 έως 17 cm. Έχουν αρχικά σκούρο ιώδες και στη συνέχεια φωτεινό κίτρινο χρώμα, το οποίο γίνεται έντονο πράσινο το καλοκαίρι και σταδιακά αποκτά ξανά φωτεινούς κίτρινους τόνους το φθινόπωρο, αβαθείς λοβούς με μυτερά άκρα, στιλπνή υφή και ακέραια περιθώρια, ενώ είναι αναρτημένα σε κοκκινωπούς μίσχους. Τα μικρά κιτρινοπράσινα άνθη εμφανίζονται τους εαρινούς μήνες σε μικρές ομάδες πλάγια των βλαστών, δεν έχουν κάποιο καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ακολουθούνται από χαρακτηριστικούς μικρούς πτερυγωτούς καρπούς (σαμάρες).


Καλλιέργεια


Είναι ένα φυτό με σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, αρκετά εύρωστο, πολύ ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά σχετικά προστατευμένες, προσήλιες έως ελαφρά σκιαζόμενες θέσεις και αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη με  πολύ καλή στράγγιση και μέτρια περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, ωστόσο προσαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών εφόσον υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία και αερισμός του ριζικού του συστήματος. Θα πρέπει να προστατεύεται από τον ισχυρό απογευματινό ήλιο, ιδίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Αυτό το πολύ ψυχροανθεκτικό είδος είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες - 26 °C, καθώς και στις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς. Ωστόσο, πρόκειται για φυτό ευαίσθητο στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στα ξηρά, έντονα αμμώδη εδάφη, στα οποία εμφανίζεται φτωχή ανάπτυξη και έντονη φυλλόρροια, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Συνίσταται να κλαδεύεται στο επιθυμητό μέγεθος κατά τη διάρκεια της ληθαργικής περιόδου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του, ενώ μικρότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλο το χρόνο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με εμβολιασμό και σπανιότερα με μοσχεύματα.


Χρήσεις


Αυτός ο ασυνήθιστος, εξαιρετικά θεαματικός σφένδαμος αποτελεί ένα καλλωπιστικό δένδρο που ξεχωρίζει για το φωτεινό χρυσοκίτρινο χρώμα του όμορφου φυλλώματος την άνοιξη και το καλοκαίρι. Προτείνεται ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του σε μεικτούς δενδρώνες, ιδιαίτερα σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα. Κατάλληλο και για το σχηματισμό φυτοφραχτών ή άλλων γραμμικών φυτεύσεων, όπως και για τη φύτευσή του σε μικρές ομάδες ή μεμονωμένα ως σημείο ενδιαφέροντος.


Ask us for the product
  • Product Code: Acer cappadocicum 'Aureum'1274
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product