Colocasia esculenta 'Kona Coffee'
Attributes
Ύψος 70-80cm
Width 50-60cm
Blossom Rarely
Colour Μαύρο - Μωβ
Cultivation Zone 8-9-10-11
Light Semishade - Shade
Water High
Minimum Temperature - 8 °C
Terrain Loamy based soil - Improved clay soil - Sandy - Organic humus - Coarse organic

Colocasia esculenta 'Kona Coffee'

Οικογένεια: Araceae


Περιγραφή

 

Πρόκειται για καλλωπιστική ποικιλία ενός πολυετούς, ποώδους είδους με ευρεία εξάπλωση στις τροπικές ζώνες του πλανήτη, όπου καλλιεργείται ως υπαίθριο τροπικό κηπευτικό. Όλα τα επίγεια μέρη του γεώφυτου αυτού εκφύονται από οφθαλμούς που φέρονται στο κονδυλώδες, σαρκώδες ρίζωμά του. Αποκτά εύρωστη, θεαματικά πλούσια ανάπτυξη, ύψους 70 έως 80 cm και πλάτους 50 έως 60 cm, σταδιακά σχηματίζοντας πυκνές, όρθιες σφαιρικές συστάδες, οι οποίες αποτελούνται από πολύ μεγάλα, καρδιοειδή-βελοειδή φύλλα με βαθύ μωβ-μαύρο χρώμα και στιλπνή υφή, τα οποία φέρονται σε ισχυρά, ελαφρώς ανοικτά στελέχη κυλινδρικής διατομής.. Η ανθοφορία πραγματοποιείται σχετικά σπάνια, με τα κρυμμένα στο φύλλωμα άνθη (σπάθεις) να αποτελούνται από κίτρινους σπάδικες που περιτυλίγονται από ένα βράκτιο κιτρινοπράσινου χρώματος.


Καλλιέργεια

 

Πρόκειται για ένα αρκετά ανθεκτικό είδος με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, το οποίο είναι γενικά φυτό εύκολης καλλιέργειας. Στην χώρα μας προτιμάει ημισκιερές έως σκιερές θέσεις, καθώς ο έντονος ήλιος σε θερμές περιοχές προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ το φύλλωμα θα πρέπει να προστατεύεται από τα ισχυρά ρεύματα αέρα. Αναφέρεται ότι η έντονη σκιάση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το χρώμα των φύλλων, το οποίο γίνεται ανοικτότερο και πιο άτονο.  Πρόκειται για ένα προαιρετικά υδροχαρές φυτό, το οποίο μπορεί να φυτευθεί τόσο σε υγρά, πλούσια, κατά προτίμηση αργιλώδη ή πηλώδη εδάφη όσο και σε παρόχθιες ή παραλίμνιες θέσεις, σε βάθος έως και 10 cm κάτω από την επιφάνεια του νερού. Σε θερμοκρασίες κάτω των 4 °C τα επίγεια μέρη του φυτού νεκρώνονται, ωστόσο το ρίζωμα μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες έως και  - 8 °C. Το χειμώνα όλα τα νεκρά φύλλα και βλαστοί θα πρέπει να απομακρύνονται. Φύτευση σε περιοδικά ξηρές τοποθεσίες συνδέεται με την είσοδο των φυτών σε θερινό λήθαργο τους θερμότερους μήνες, ενώ υπερβολικά ξηρές θέσεις οδηγούν σε φτωχή ανάπτυξη, πολύ μικρότερου μεγέθους φύλλα και εμφάνιση νεκρώσεων στις άκρες τους. Πρόκειται για είδος που αντιδρά πολύ θετικά και γρήγορα στη λίπανση, ιδιαιτέρως όταν χορηγείται άζωτο, το οποίο εξασφαλίζει γρήγορη και πλούσια ανάπτυξη του φυλλώματος. Αναπαράγεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό ανήκει στο ποικιλόμορφο είδος που στην χώρα μας είναι γνωστό ως κολοκάσι, το οποίο καλλιεργείται για τους θρεπτικούς κονδύλους του. Ξεχωρίζει από τη τυπική μορφή του είδους για την εντυπωσιακή σκούρα μαβιά-σοκολατί απόχρωση του φυλλώματός του. Αποτελεί ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο είδος με εξωτική εμφάνιση, το οποίο είναι εξαιρετική επιλογή για παρόχθιες και παραλίμνιες φυτεύσεις σε σύγχρονους κήπους, ως σημείο ενδιαφέροντος σε μεικτές φυτεύσεις πολυετών όπως παρτέρια και μπορντούρες, αλλά και ως ασυνήθιστο γλαστρόφυτο σε μεγάλα φυτοδοχεία. Εξαιρετικά λειτουργικό ως υπόβαθρο για φυτά με φωτεινά, ανοικτά χρώματα και όρθια, γραμμική ανάπτυξη, όπως ίριδες, κύπερους και άλλα. Παρά την ευρεία διάδοση και χρήση του ως κηπευτικό, τονίζεται πως όλο το φυτό είναι τοξικό, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Araceae, λόγω της παρουσίας κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου στους ιστούς του.

Ask us for the product
  • Product Code: Colocasia esculenta 'Kona Coffee'1318
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product