Acer shirasawanum 'Autumn Moon'
Attributes
Ύψος 400cm
Width 500cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο - Μάϊο
Colour Κίτρινο - Πορτοκαλί - Λευκό
Cultivation Zone 6-7-8-9
Light Ημισκιά - Σκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature - 18 °C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες

Acer shirasawanum 'Autumn Moon'

Οικογένεια: Sapindaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία του Acer shirasawanum, ενός πολυετούς, φυλλοβόλου δενδρώδους είδους που προέρχεται από την κεντρική και νότια Ιαπωνία, όπου φύεται σε μεικτά φυλλοβόλα δάση της ημιορεινής και ορεινής ζώνης. Αποκτά πλούσια, συμπαγή δενδρώδη ανάπτυξη σφαιρικού έως θολωτού σχήματος με πολύ πυκνή, σχετικά ορθόκλαδη κόμη και φτάνει σε ύψος 2,5 έως 4 m και πλάτος 2,5 έως 5 m. Το πυκνό φύλλωμα φέρεται σε επιμήκη κλαδιά που αναρτώνται σε καστανέρυθρο κορμό, αποτελείται από σχετικά σχετικά μικρά, εννιάλοβα έως ενδεκάλοβα φύλλα μήκους 5 έως 9 cm και πλάτους 6 έως 11 cm. Έχουν αρχικά φωτεινό κίτρινο και στη συνέχεια πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, το οποίο σταδιακά αποκτά πλούσιους κεχριμπαρένιους τόνους το φθινόπωρο, τριγωνικούς, ανισομηκείς, σχετικά στενούς λοβούς, στιλπνή, ελαφρώς ανάγλυφη υφή και δις-οδοντωτά περιθώρια, ενώ είναι αναρτημένα σε καστανέρυθρους μίσχους. Τα μικρά λευκορόδινα άνθη εμφανίζονται τους εαρινούς μήνες σε μικρές ομάδες πλάγια των βλαστών, δεν έχουν ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ακολουθούνται από χαρακτηριστικούς μικρούς πτερυγωτούς καρπούς (σαμάρες) με καστανέρυθρο-κεχριμπαρένιο χρώμα.


Καλλιέργεια


Είναι ένα φυτό με σχετικά μικρό ρυθμό ανάπτυξης, εύρωστο, σχετικά ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Όπως όλοι οι ιαπωνικοί σφένδαμοι, προτιμά σχετικά δροσερές, ημισκιερές έως σκιερές θέσεις και αμμώδη έως αμμοπηλώδη, σχετικά υγρά εδάφη με ελαφρώς όξινη αντίδραση, πολύ καλή στράγγιση και μέτρια περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, ωστόσο προσαρμόζεται σε ένα εύρος συνθηκών εφόσον υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία και αερισμός του ριζικού του συστήματος. Θα πρέπει να προστατεύεται από τον ισχυρό απογευματινό ήλιο, ιδίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Αυτό το σχετικά ψυχροανθεκτικό είδος είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες - 12 έως - 18 °C, καθώς και στις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς. Ωστόσο, πρόκειται για φυτό αρκετά ευαίσθητο σε εκτεθειμένες σε ισχυρά ρεύματα αέρα θέσεις, στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στα υγρά, συμπαγή εδάφη με κακό αερισμό, στα οποία προωθείται η εμφάνιση σηψιρριζιών και άλλων ασθενειών, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σταθερή παροχή νερού έτσι ώστε το χώμα να παραμένει πάντοτε ελαφρά υγρό, χωρίς έντονες μεταπτώσεις, καθώς και η ελαφριά λίπανση με ισορροπημένο, φτωχό σε αμμωνιακά λίπασμα, ιδανικά αργής αποδέσμευσης. Συνίσταται να κλαδεύεται στο επιθυμητό μέγεθος κατά τη διάρκεια της ληθαργικής περιόδου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του, ενώ μικρότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλο το χρόνο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με εμβολιασμό και σπανιότερα με μοσχεύματα.


Χρήσεις


Αυτό το εξαιρετικά καλλωπιστικό φυτό θυμίζει έντονα τους συγγενικούς ιαπωνικούς σφενδάμους και διακρίνεται κυρίως για τους φωτεινούς κίτρινους και κεχριμπαρένιους τόνους του πολύ πλούσιου φυλλώματος, καθώς και για τους διακοσμητικούς καρπούς που το αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο. Προτείνεται ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του σε μεικτές μπορντούρες ποωδών και θαμνωδών ειδών, ιδιαίτερα σε κήπους με σύγχρονο ή/και Ιαπωνικό χαρακτήρα, καθώς και για τη χρήση του ως σημείο ενδιαφέροντος σε παρτέρια και άλλες χαμηλές φυτεύσεις. Κατάλληλο και για καλλιέργεια σε μεγάλα φυτοδοχεία ως γλαστρόφυτο, ιδανικά σε σχετικά σκιερά μπαλκόνια, εισόδους και βεράντες, ενώ πρόκειται για ενδιαφέρουσα ποικιλία για τη μόρφωσή της ως bonsai, αναδεικνύοντας έτσι το μοναδικό χρωματισμό του φυλλώματός του.


Ask us for the product
  • Product Code: Acer shirasawanum 'Autumn Moon'1277
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product