Acer palmatum 'Bloodgood'
Attributes
Ύψος 1000cm
Width 800cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο - Μάϊο
Colour Κόκκινο - Βυσσινί
Cultivation Zone 5-6-7-8-9
Light Ημισκιά - Σκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature - 18 °C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες

Acer palmatum 'Bloodgood'

Οικογένεια: Sapindaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία του Acer palmatum (ιαπωνικός σφένδαμος), ενός πολυετούς, φυλλοβόλου δενδρώδους είδους που προέρχεται από την Άπω Ανατολή (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα), όπου φύεται σε μεικτά φυλλοβόλα δάση σε ένα εύρος υψομέτρων και συνθηκών. Αποκτά πλούσια, πολύ εύρωστη δενδρώδη ανάπτυξη όρθιου σφαιρικού έως σφαιρικού σχήματος με πυκνή, μακρόκλαδη κόμη και φτάνει σε ύψος 7 έως 10 m και πλάτος 5 έως 8 m. Το πυκνό φύλλωμα φέρεται σε όρθια, επιμήκη κλαδιά που αναρτώνται σε γκριζωπό κορμό, αποτελείται από μεγάλα, πεντάλοβα έως επτάλοβα φύλλα μήκους 7 έως 12 cm και πλάτους 6 έως 13 cm. Έχουν έντονο, βαθύ κόκκινο-βυσσινί χρώμα, το οποίο γίνεται ελαφρώς πιο ζωηρό τους φθινοπωρινούς μήνες, στιλπνή υφή, ελαφρώς ανάγλυφες νευρώσεις και δις-οδοντωτά περιθώρια, ενώ είναι αναρτημένα σε καστανέρυθρους μίσχους. Τα μικρά κόκκινα άνθη εμφανίζονται τους εαρινούς μήνες σε μικρές ομάδες πλάγια των βλαστών, δεν έχουν ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ακολουθούνται από χαρακτηριστικούς, καλλωπιστικούς μικρούς πτερυγωτούς καρπούς (σαμάρες) έντονου κόκκινου χρώματος.


Καλλιέργεια


Είναι ένα φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, πολύ εύρωστο, ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Όπως όλοι οι ιαπωνικοί σφένδαμοι, προτιμά σχετικά δροσερές, ημισκιερές έως σκιερές θέσεις και αμμώδη έως αμμοπηλώδη, σχετικά υγρά εδάφη με ελαφρώς όξινη αντίδραση, πολύ καλή στράγγιση και μέτρια περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, ωστόσο προσαρμόζεται σε ένα εύρος συνθηκών εφόσον υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία και αερισμός του ριζικού του συστήματος. Θα πρέπει να προστατεύεται από τον ισχυρό απογευματινό ήλιο, ιδίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Αυτό το σχετικά ψυχροανθεκτικό είδος είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες - 12 έως - 18 °C, καθώς και στις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς. Ωστόσο, πρόκειται για φυτό αρκετά ευαίσθητο σε εκτεθειμένες σε ισχυρά ρεύματα αέρα θέσεις, στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στα υγρά, συμπαγή εδάφη με κακό αερισμό, στα οποία προωθείται η εμφάνιση σηψιρριζιών και άλλων ασθενειών, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σταθερή παροχή νερού έτσι ώστε το χώμα να παραμένει πάντοτε ελαφρά υγρό, χωρίς έντονες μεταπτώσεις, καθώς και η ελαφριά λίπανση με ισορροπημένο, φτωχό σε αμμωνιακά λίπασμα, ιδανικά αργής αποδέσμευσης. Συνίσταται να κλαδεύεται στο επιθυμητό μέγεθος κατά τη διάρκεια της ληθαργικής περιόδου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του, ενώ μικρότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλο το χρόνο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με εμβολιασμό και σπανιότερα με μοσχεύματα.


Χρήσεις


Η εξαιρετική ποικιλία αυτή αποτελεί δικαίως ίσως τη πιο διαδεδομένη του είδους χάρη στους εντυπωσιακούς βαθυκόκκινους τόνους του πλούσιου φυλλώματος, την ιδιαίτερα εύρωστη κι ευμεγέθη ανάπτυξή της, καθώς και την ευκολία στη καλλιέργεια και το πολλαπλασιασμό της. Προτείνεται ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του σε μεικτές μπορντούρες ποωδών και θαμνωδών ειδών, ιδιαίτερα σε κήπους με σύγχρονο ή/και Ιαπωνικό χαρακτήρα, καθώς και για τη χρήση του ως σημείο ενδιαφέροντος σε παρτέρια και άλλες χαμηλές φυτεύσεις. Κατάλληλο και για καλλιέργεια σε μεγάλα φυτοδοχεία ως γλαστρόφυτο, ιδανικά σε σχετικά σκιερά μπαλκόνια, εισόδους και βεράντες, ενώ παρά το μέγεθός της, πρόκειται για ιδανική ποικιλία για τη μόρφωσή της ως bonsai, αναδεικνύοντας έτσι το εξαιρετικά έντονο και βαθύ χρώμα του φυλλώματος.


Ask us for the product
  • Product Code: Acer palmatum 'Bloodgood'1281
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product