Acer palmatum 'Katsura'
Attributes
Ύψος 800cm
Width 600cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο - Μάϊο
Colour Πορτοκαλί - Κίτρινο - Πράσινο
Cultivation Zone 6-7-8-9
Light Ημισκιά - Σκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature - 18 °C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες

Acer palmatum 'Katsura'

Οικογένεια: Sapindaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία του Acer palmatum (ιαπωνικός σφένδαμος), ενός πολυετούς, φυλλοβόλου δενδρώδους είδους που προέρχεται από την Άπω Ανατολή (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα), όπου φύεται σε μεικτά φυλλοβόλα δάση σε ένα εύρος υψομέτρων και συνθηκών. Αποκτά πλούσια, σχετικά συμπαγή δενδρώδη ανάπτυξη σφαιρικού έως θολωτού σχήματος με πυκνή, κρεμόκλαδη κόμη και φτάνει σε ύψος 6 έως 8 m και πλάτος 4 έως 6 m. Το πυκνό φύλλωμα φέρεται σε επιμήκη κλαδιά που αναρτώνται σε γκριζωπό-καφέ κορμό, αποτελείται από μικρά, πεντάλοβα φύλλα μήκους 3 έως 4 cm και πλάτους 3 έως 4 cm. Έχουν αρχικά ανοιχτό πορτοκαλί, το οποίο σταδιακά γίνεται βαθύτερο στη περιφέρεια, και στη συνέχεια ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, αποκτώντας φωτεινούς πορτοκαλοκίτρινους τόνους το φθινόπωρο, τριγωνικούς, ανισομηκείς λοβούς, στιλπνή, ελαφρώς ανάγλυφη υφή και δις-οδοντωτά περιθώρια, ενώ είναι αναρτημένα σε πορτοκαλί μίσχους. Τα μικρά ροδοπράσινα άνθη εμφανίζονται τους εαρινούς μήνες σε μικρές ομάδες πλάγια των βλαστών, δεν έχουν κάποιο καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ακολουθούνται από χαρακτηριστικούς μικρούς πτερυγωτούς καρπούς (σαμάρες).


Καλλιέργεια


Είναι ένα φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, εύρωστο, σχετικά ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Όπως όλοι οι ιαπωνικοί σφένδαμοι, προτιμά σχετικά δροσερές, ημισκιερές έως σκιερές θέσεις και αμμώδη έως αμμοπηλώδη, σχετικά υγρά εδάφη με ελαφρώς όξινη αντίδραση, πολύ καλή στράγγιση και μέτρια περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, ωστόσο προσαρμόζεται σε ένα εύρος συνθηκών εφόσον υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία και αερισμός του ριζικού του συστήματος. Θα πρέπει να προστατεύεται από τον ισχυρό απογευματινό ήλιο, ιδίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Αυτό το σχετικά ψυχροανθεκτικό είδος είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες - 12 έως - 18 °C, καθώς και στις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς. Ωστόσο, πρόκειται για φυτό αρκετά ευαίσθητο σε εκτεθειμένες σε ισχυρά ρεύματα αέρα θέσεις, στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στα υγρά, συμπαγή εδάφη με κακό αερισμό, στα οποία προωθείται η εμφάνιση σηψιρριζιών και άλλων ασθενειών, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σταθερή παροχή νερού έτσι ώστε το χώμα να παραμένει πάντοτε ελαφρά υγρό, χωρίς έντονες μεταπτώσεις, καθώς και η ελαφριά λίπανση με ισορροπημένο, φτωχό σε αμμωνιακά λίπασμα, ιδανικά αργής αποδέσμευσης. Συνίσταται να κλαδεύεται στο επιθυμητό μέγεθος κατά τη διάρκεια της ληθαργικής περιόδου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του, ενώ μικρότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλο το χρόνο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με εμβολιασμό και σπανιότερα με μοσχεύματα.


Χρήσεις


Αναμφίβολα μία από τις πιο αγαπητές και ευρέως διαδεδομένες ποικιλίες ιαπωνικού σφενδάμου, διακρίνεται κυρίως για τους εξαιρετικά πλούσιους πορτοκαλί τόνους των νεαρών φύλλων κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, τα οποία δίνουν την αίσθηση της διχρωμίας. Προτείνεται ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του σε μεικτές μπορντούρες ποωδών και θαμνωδών ειδών, ιδιαίτερα σε κήπους με σύγχρονο ή/και Ιαπωνικό χαρακτήρα, καθώς και για τη χρήση του ως σημείο ενδιαφέροντος σε παρτέρια και άλλες χαμηλές φυτεύσεις. Κατάλληλο και για καλλιέργεια σε μεγάλα φυτοδοχεία ως γλαστρόφυτο, ιδανικά σε σχετικά σκιερά μπαλκόνια, εισόδους και βεράντες, ενώ πρόκειται για ενδιαφέρουσα ποικιλία για τη μόρφωσή της ως bonsai, αναδεικνύοντας έτσι το μοναδικό χρωματισμό του φυλλώματός του.


Ask us for the product
  • Product Code: Acer palmatum 'Katsura'1294
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product