Acer conspicuum 'Red Flamingo'
Χαρακτηριστικά
Ύψος 600cm
Width 600cm
Blossom Μάρτιο - Απρίλιο - Μάϊο
Colour Κόκκινο - Πράσινο - Λευκό - Κρεμ
Cultivation Zone 5-6-7-8-9
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature - 24 °C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες

Acer conspicuum 'Red Flamingo'

Οικογένεια: Sapindaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για υβριδογενή ποικιλία σφενδάμου που προέκυψε από τη διασταύρωση των Acer davidii και Acer pennsylvanicum, πολυετών φυλλοβόλων, δενδρωδών ειδών που προέρχονται από την Κίνα και τη βορειανατολική Βόρεια Αμερική αντίστοιχα. Αποκτά πλούσια, σχετικά συμπαγή δενδρώδη ανάπτυξη όρθιου σφαιρικού έως σφαιρικού σχήματος με πολύ πυκνή, σχετικά οριζοντόκλαδη κόμη και φτάνει σε ύψος 4 έως 6 m και πλάτος 4 έως 6 m. Το πλούσιο φύλλωμα φέρεται σε επιμήκη κλαδιά που αναρτώνται σε κορμό ζωηρού κόκκινου χρώματος με λευκές γραμμώσεις, αποτελείται από σχετικά μεγάλα, λογχοειδή-παλαμοειδή φύλλα μήκους 7 έως 12 cm και πλάτους 4 έως 7 cm. Έχουν αρχικά ζωηρό κόκκινο έως ρόδινο και στη συνέχεια γλαυκοπράσινο χρώμα με ακανόνιστες λευκές-κρεμ ζώνες, το οποίο σταδιακά αποκτά πλούσιους χαλκέρυθρους τόνους το φθινόπωρο, αβαθείς λοβούς, μυτερά άκρα, στιλπνή υφή, οδοντωτά περιθώρια και ελαφρώς κυματιστά ελάσματα, ενώ είναι αναρτημένα σε κόκκινους μίσχους. Τα μικρά κίτρινα άνθη εμφανίζονται τους εαρινούς μήνες σε μικρές ομάδες πλάγια των βλαστών, δεν έχουν κάποιο καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ακολουθούνται από χαρακτηριστικούς μικρούς πτερυγωτούς καρπούς (σαμάρες).


Καλλιέργεια


Είναι ένα φυτό με σχετικά χαμηλό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, εύρωστο, ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά σχετικά προστατευμένες, προσήλιες έως ελαφρά σκιαζόμενες θέσεις και αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη με  πολύ καλή στράγγιση και μέτρια περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, ωστόσο προσαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών εφόσον υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία και αερισμός του ριζικού του συστήματος. Θα πρέπει να προστατεύεται από τον ισχυρό απογευματινό ήλιο, ιδίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Αυτό το σχετικά ψυχροανθεκτικό είδος είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες - 24 °C, καθώς και στις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς. Συνίσταται να κλαδεύεται στο επιθυμητό μέγεθος κατά τη διάρκεια της ληθαργικής περιόδου (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του, ενώ μικρότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλο το χρόνο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με εμβολιασμό και σπανιότερα με μοσχεύματα.


Χρήσεις


Αναμφίβολα ένα από τα πιο ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά καλλωπιστικά δένδρα, τόσο για το υπέροχο, ποικιλόχρωμο φύλλωμά του, το οποίο συνδυάζει κόκκινες, ροζ, λευκές και πράσινες αποχρώσεις που εναλλάσσονται δυναμικά με την αλλαγή των εποχών, όσο και για το εξαιρετικά θεαματικό έντονο κόκκινο και λευκό χρώμα του κορμού και των κλαδιών του, το οποίο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Προτείνεται ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του σε μεικτούς θαμνώνες ή δενδρώνες, ιδιαίτερα σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για τη χρήση του ως σημείο ενδιαφέροντος σε παρτέρια, μπορντούρες και άλλες χαμηλές φυτεύσεις. Κατάλληλο και για το σχηματισμό χαμηλών φυτοφραχτών ή άλλων γραμμικών φυτεύσεων, όπως και για τη φύτευσή του σε μικρές ομάδες.


  • Product Code: Acer conspicuum 'Red Flamingo'1275
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€