Yucca rostrata
Χαρακτηριστικά
Ύψος 350cm
Width 300cm
Blossom Απρίλιο - Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Μπλε - Γκρι - Λευκό - Κρεμ
Cultivation Zone 5-6-7-8-9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -25°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Yucca rostrata

Οικογένεια: Asparagaceae

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από το νοτιοδυτικό Τέξας και το βόρειο Μεξικό, όπου φύεται κυρίως σε πετρώδεις λόφους και χαράδρες της ημιορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες blue yucca, blue Mexican yucca και bear grass. Το φυτό σχηματίζει αργά αναπτυσσόμενα, ελάχιστα διακλαδιζόμενα δενδρύλλια ύψους 1,8 έως 3,5 m και πλάτους 1,2 έως 3 m, τα οποία αποτελούνται από ανοιχτούς, ασυμμετρικούς ρόδακες. Αυτοί αποτελούνται από αναρίθμητα στενά, οριζόντια-αψιδωτά, ελαφρώς αυλακωτά, ευλύγιστα γραμμικά φύλλα μήκους 30 έως 60 cm και πλάτους 2 έως 3 cm, τα οποία έχουν φωτεινό γλαυκόγκριζο-ασημόλευκο χρώμα και φέρουν πολύ λεπτά, οδοντωτά περιθώρια. Η εντυπωσιακή, όρθια φοβοειδής ταξιανθία εμφανίζεται μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου και έχει συνολικό ύψος 1,5 έως 3 m, αποτελούμενη από δεκάδες κρεμοκλαδή, σφαιρικά-κωδωνοειδή κρεμ-λευκά άνθη μήκους 5 έως 6 cm που φέρονται σε σαρκώδες, ισχυρό στέλεχος ύψους 30 έως 90 cm που εκφύεται από το κέντρο κάθε ενήλικου ρόδακα. Τα άνθη διαδέχονται όρθιοι ξηροί καρποί καφέ χρώματος, μήκους 4 έως 7 cm και πλάτους 2 cm, οι οποίοι περιέχουν πολυάριθμους μαύρους σπόρους. 

Καλλιέργεια

Είναι φυτό με αργό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές και σχετικά προστατευμένες θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πέρα από τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 25 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Συνίσταται η περιοδική απομάκρυνση των ξερών φύλλων από τη βάση του φυτού για καλύτερη εμφάνιση και αποφυγή εμφάνισης μυκητολογικών προσβολών σε πιο υγρά κλίματα. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα βλαστού, διαίρεση του ριζώματος ή με σπόρο.

Χρήσεις

Ένα εξαιρετικά όμορφο και ασυνήθιστο είδος γιούκας, το οποίο ξεχωρίζει για τα αναρίθμητα, γραμμικά μπλε-γκρι φύλλα του και την ιδιαίτερη, πολύ αργή δενδρώδη ανάπτυξή του, ενώ διακρίνεται από τη συγγενική και παρόμοιας εμφάνισης Yucca rigida για τα ευλύγιστα, λιγότερο επικίνδυνα φύλλα της. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ως σημείο ενδιαφέροντος ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη δημιουργία αδιαπέραστων, χαμηλών φυτοφραχτών στα όρια του κήπου, καθώς και για φύτευσή του σε μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για δύσκολα σημεία σε κήπους σε παράκτιες θέσεις ή/και με ιδιαίτερα ξηρό και φτωχό έδαφος. Δεν θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε σημεία προσβάσιμα σε παιδιά και κατοικίδια λόγω των αιχμηρών επάκριων ακάνθων των φύλλων του. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. 


Ask us for the product
  • Product Code: Yucca rostrata1192
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product