Aloe maculata
Attributes
Ύψος 50cm
Width 60cm
Blossom Φεβρουάριο - Μάρτιο - Απρίλιο
Colour Πράσινο - Λευκό - Σομόν - Ροζ
Cultivation Zone 8-9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -8°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργγιλώδες

Aloe maculata

Οικογένεια: Asphodelaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπου φύεται σε σχετικά ξηρές, πετρώδεις πλαγιές. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία guinea-fowl aloe και lace aloe, καθώς και με το συνώνυμο Aloe saponaria. Το φυτό σχηματίζει συμπαγείς ρόδακες ύψους 40 έως 50 cm και πλάτους 50 έως 60 cm, οι οποίοι γρήγορα σχηματίζουν εκτεταμένες συστάδες και αποτελούνται από περίπου 15 σαρκώδη, οριζόντια, πλατιά λογχοειδή φύλλα μήκους 25 έως 30 cm και πλάτους 8 έως 12 cm, τα οποία έχουν έντονο πράσινο χρώμα, αποκτούν ροζ-κοκκινωπές αποχρώσεις σε έντονη ηλιοφάνεια και φέρουν πολυάριθμα επιμήκη στίγματα λευκωπού χρώματος διατεταγμένα σε εγκάρσιες ζώνες, καθώς και λεπτοφυώς οδοντωτά περιθώρια καφέ χρώματος. Η όμορφη, βοτρυοειδής ταξιανθία έχει ωοειδές έως κωνικό σχήμα, μήκος 40 έως 100 cm, φέρει 3 έως 7 διακλαδώσεις και εμφανίζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, αποτελούμενη από δεκάδες σωληνοειδή σωμόν-ροζ έως πορτοκαλί άνθη μήκους 4 cm, φερόμενες σε σαρκώδες στέλεχος που εκφύεται από το κέντρο κάθε ενήλικου ρόδακα. 


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προτιμά ωστόσο θέσεις με προστασία από τον ισχυρό μεσημεριανό ήλιο, στις οποίες αναπτύσσεται γρηγορότερα και τα φύλλα αποκτούν πιο πράσινες και λιγότερο κοκκινωπές αποχρώσεις. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 8 °C τουλάχιστον, με τα φύλλα να αποκτούν ιώδεις αποχρώσεις και να ξεραίνονται στα άκρα τους στη θερμοκρασία αυτή. Πρόκειται για φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα όταν προστατεύεται από ακραίες θερμοξηρικές συνθήκες. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση των συστάδων που σχηματίζει, καθώς και σπανιότερα με σπόρους.


Χρήσεις


Αυτό το πολύ όμορφο είδος αλόης ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα πλατιά, ποικιλόχρωμα φύλλα του αλλά και για την εντυπωσιακή, πρώιμη ανθοφορία του σε ροζ-σωμόν έως πορτοκαλί αποχρώσεις. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Τονίζεται πως όπως και τα υπόλοιπα μέλη του γένους πλην της Aloe vera, αποτελεί πιθανώς τοξικό φυτό και η οποιαδήποτε εξωτερική ή/και εσωτερική χρήση του από τον άνθρωπο θα πρέπει να αποφεύγεται. Αναφέρεται η χρήση των φύλλων του ως πηγή σαπωνινών.


Ask us for the product
  • Product Code: Aloe maculata0011
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product