Cereus peruvianus 'Monstrosus'
Χαρακτηριστικά
Ύψος 600cm
Πλάτος 450cm
Ανθοφορία Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο
Χρώμα Γκρι - Πράσινο - Λευκό - Κόκκινο - Καφέ
Ζώνη καλλιέργειας 9-10-11
Φως Ήλιος - Ημισκιά
Νερό Καθόλου - Μέτριο
Ελάχιστη θερμοκρασία -6°C
Έδαφος Αμμώδες - Χαλικώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Cereus peruvianus 'Monstrosus'

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία ενός είδους κάκτου που προέρχεται από τη νότια Καραϊβική και τη βόρεια Νότια Αμερική, όπου φύεται σε ξηρές, πετρώδεις τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες monstrose apple cactus και monstrose hedge cactus, καθώς και με το συνώνυμο Cereus repandus 'Monstrosus'. Το φυτό αποκτά ακανόνιστη όρθια δενδροειδή ανάπτυξη ύψους 4,5 έως 6 m και πλάτους 3 έως 4,5 m, με το κατώτερο μέρος του σκούρου πράσινου, ασυμμετρικού βλαστού διαμέτρου 10 έως 20 cm να είναι μερικώς ξυλοποιημένο. Ο ιδιόμορφος βλαστός, ο οποίος έχει συστραμμένη, ζαρωμένη εμφάνιση, χαρακτηρίζεται από τη παρουσία 9 έως 10 ευδιάκριτων αυλακώσεων, οι οποίες συνενώνονται φαινομενικά τυχαία, καθώς και από πυκνά φερόμενες αρεόλες που φέρουν πολυάριθμες λεπτές άκανθες γκρίζου χρώματος και μήκους 5 cm. Τα εντυπωσιακά, αρκετά μεγάλα άνθη, τα οποία ανοίγουν μόνο το βράδυ, εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου στο κορυφαίο τμήμα του φυτού, έχουν λευκό χρώμα με κοκκινωπά άκρα, χοανοειδές σχήμα και μήκος 12 έως 15 cm. Ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, επιμήκεις-σφαιρικούς σαρκώδεις καρπούς μήκους 4 cm και πλάτους 3 cm με κόκκινο χρώμα κατά την ωριμότητά τους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προσαρμοζόμενο ωστόσο εύκολα και σε ελαφρά σκιά, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 6 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός του ριζώματος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Συνίσταται να κλαδεύεται κάθε 2 έως 3 χρόνια προκειμένου να αποτραπεί η υπέρμετρη ανάπτυξή του και να ελέγχεται το σχήμα του, ενώ προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην απομάκρυνση όλων των αποκολλημένων και αφαιρεθέντων κλαδωδίων από το έδαφος, τα οποία δίνουν νέα φυτά σε λίγες μόνο βδομάδες. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ εύκολα με μοσχεύματα βλαστού.


Χρήσεις


Αυτός ο μοναδικής εμφάνισης, ιδιαίτερα καλλωπιστικός θαμνώδης κάκτος αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα είδη του γένους του στη χώρα μας, το οποίο διακρίνεται για τη στιβαρή, όρθια ανάπτυξή του και τα εντυπωσιακά, συχνά αρωματικά άνθη, τα οποία ανοίγουν τη νύχτα. Η εν λόγω ποικιλία ξεχωρίζει για την ασυνήθιστη, ακανόνιστη ανάπτυξη του βλαστού της, η οποία προσδίδει στο φυτό το χαρακτήρα ενός ζωντανού γλυπτού με οργανικό σχήμα. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και ως σημείο ενδιαφέροντος σε βραχόκηπους και χαλικόκηπους. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, καθώς και για τη δημιουργία ξηροφυτικών φυτοφραχτών. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο χειρισμό του λόγω της παρουσίας αιχμηρών ακάνθων κατά όλο το μήκος του βλαστού.


  • Product Code: Cereus peruvianus 'Monstrosus'0325
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€