Agave 'Blue Glow'
Χαρακτηριστικά
Ύψος 60cm
Πλάτος 90cm
Ανθοφορία Φεβρουάριο - Μάρτιο
Χρώμα Μπλε - Πράσινο - Κόκκινο - Κίτρινο
Ζώνη καλλιέργειας 10-11
Φως Ήλιος
Νερό Καθόλου - Μέτριο
Ελάχιστη θερμοκρασία -2°C
Έδαφος Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Agave 'Blue Glow'

Οικογένεια: Asparagaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για μία υβριδογενή ποικιλία παχύφυτου που προέρχεται από τη διασταύρωση μεταξύ των ειδών Agave attenuata και Agave ocahui. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία blue glow agave. Το φυτό σχηματίζει θεαματικούς συμπαγείς, άκαμπτους ρόδακες ύψους 30 έως 60 cm και πλάτους έως 90 cm, οι οποίοι αποτελούνται από περίπου 30 ελαφρώς κυρτά, οξύληκτα ωοειδή-λογχοειδή φύλλα μήκους 30 έως 45 cm και πλάτους 2,5 έως 3,5 cm, τα οποία έχουν ανοιχτό γλαυκοπράσινο χρώμα και φέρουν ενιαία περιθώρια έντονου κόκκινου χρώματος που περιβάλλονται από μία χρυσοκίτρινη ζώνη. Η εντυπωσιακή σταχυοειδής ταξιανθία εμφανίζονται σε φυτά ηλικίας 10 ετών μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου ύστερα από αρκετά χρόνια καλλιέργειας, αποτελούμενη από εκατοντάδες χοανοειδή πρασινοκίτρινα άνθη μήκους 7 cm στο άνω ήμισυ σαρκώδους, ισχυρού στελέχους ύψους 1,5 έως 2 m που εκφύεται από το κέντρο του ρόδακα. Σε αντίθεση με τα περισσότερη είδη του γένους, μετά την ανθοφορία το φυτό πεθαίνει, χωρίς να παράγει πλάγιους ρόδακες.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προτιμά ωστόσο θέσεις με προστασία από τον ισχυρό μεσημεριανό ήλιο. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 2 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα όταν προστατεύεται από ακραίες θερμοξηρικές συνθήκες. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποκλειστικά με προηγμένες μεθόδους όπως ο μικροπολλαπλασιασμός.


Χρήσεις


Μία από τις πιο εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες υβριδογενείς ποικιλίες αγαύης, το μοναδικής καλλωπιστικής αξίας φυτό αυτό ξεχωρίζει για τους έντονα γεωμετρικούς, ανοιχτού γλαυκοπράσινου χρώματος ρόδακες, τα φύλλα των οποίων περιβάλλονται από δίχρωμα περιθώρια, ιδιαίτερα εντυπωσιακά στο φως του ηλίου. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για τη συμμετοχή του σε μεικτές φυτεύσεις με άλλα πολυετή σε κήπους με σύγχρονο ή/και εξωτικό χαρακτήρα. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. 


  • Product Code: Agave 'Blue Glow'0516
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€